Världens nye boxningskung

En rak höger ändrade allt för okände ”The Rock” Rahman

SPORTBLADET

NEW YORK

När Hasim Rahman, 28, landade på flygplatsen i Johannesburg för en månad sedan var det ingen som kände igen honom.

Arrangörerna gick i stället fram till en svart amerikansk präst i tron att han var tungviktsboxaren.

Nu är det inte längre någon som inte vet vem "The Rock" är. USA har åter fått en tungviktskung.

Foto: AP
TOG TUNGVIKTENS TYNGSTA TITLAR Amerikanen Hasim Rahman överraskade alla i går - inte minst brittiske titelhållaren Lennox Lewis. I den femte ronden bröt domaren matchen när Rahman knockade Lewis med en hård rak höger. Amerikanen innehar nu tre av boxningsorganisationernas mästarbälten.

Om tidningen Rekordmagasinet funnits kvar skulle Rahmans idrottssaga definitivt ha platsat där.

Rahman kommer från Baltimore på den amerikanska östkusten. Han växte upp i den svarta stadsdelen Randallstown där fysisk styrka är det enda som kan mäta sig med pengar.

Rahman utnyttjade sin fysik för att skydda sina åtta yngre bröder.

- Om det var nån som gav sig på dem hämnades jag direkt, berättar Rahman.

Boxning som sport började han inte med förrän han fyllt 20.

- Jag stod och jabbade på skoj på gatan med boxaren Louis Butler. Han tyckte jag skulle gå till ett gym. Där har jag varit sedan dess.

Rahman blev proffs 1994

Men Rahmans karriär var på väg att ta slut långt innan den börjat. Han satt som passagerare i en kompis lastbil när den välte. Kompisen dog. Rahman hamnade i ett skruvstäd under bensintanken. Mer än 500 stygn behövdes för att sy ihop honom. Fortfarande domineras hans vänstra kind av fula ärr.

Rahman började träna på Mack Lewis gym i östra Baltimore. Tränarna såg en kille som var stor och tuff, slog hårt men samtidigt dansade över golvet.

1994 blev han proffs. På tre år gick han 28 matcher. Han vann samtliga utan att möta riktigt bra motstånd.

Tills han ställdes mot David Tua 1998. Rahman ledde matchen när Tua fick in en vänsterkrok. Rahman lyckades aldrig hämta sig.

Året efter gick han på en riktig stjärnsmäll när ryssen Oleg Maskaev skickade honom i golvet.

Mötet med Maskaev fick Rahman att vakna upp.

- Jag insåg att jag måste respektera alla motståndare och inte undervärdera någon, säger han.

Rahman nämner sin religiösa tro som främsta skäl till att han orkade komma igen efter dom tunga förlusterna. Även under den senaste månadens förberedelser i Johannesburg gick Rahman upp klockan fem varje morgon och plockade fram sin bönematta för den första av dagens fem knäböjningar i riktning mot Mecca.

Pappa är alltid på läktaren

Rahman är ovanligt lågmäld för att vara tungviktsboxare. Han skryter inte och förolämpar inte sina motståndare. Däremot förbereder han sig minutiöst och slåss med mycket hjärta. Han reste till Sydafrika mer än två veckor tidigare än Lewis för att vänja sig vid den tunna luften.

Lennox Lewis har sin mamma med sig på alla matcher och hon lagar hans mat. Rahman har i stället sin pappa i släptåg. John Cason kan inget om boxning utan ska se till att sonen behåller båda fötterna på jorden.

- Jag finns här som en vägvisare för honom om han behöver mig, säger Cason.

I Sydafrika fanns även hustrun Crystal Rahman, 27, med vid ringside.

- Jag brukar aldrig se hans matcher men den här gången har jag positiva vibrationer, sa Crystal inför Lewis-matchen.

Inför gårdagsnattens match var det många som tyckte att det inte ens var lönt att lägga Hasim Rahmans namn på minnet. Han var bara ännu en av de utsedda slagpåsarna i väntan på matchen alla drömmer om; Lennox Lewis mot Mike Tyson.

En rak höger ändrade allt.

Kontraktet tvingar Rahman att ge Lewis en returmatch. Men innan dess kommer han troligen att välja en lättare motståndare.

Under tiden - Keep on dreaming.

Wolfgang Hansson