Bästa möjliga start för pingisherrarna i VM

Gamle Persson närmar sig OS-formen

SPORTBLADET

OSAKA

VM kunde inte ha börjat bättre.

Inte bara för att Sveriges pingisherrar slog Vitryssland med 3-0.

Utan också för att 35-klubben visade upp det tempo, den timing och den rörlighet som måste finnas där om lag-VM-guldet ska kunna försvaras.

Foto: Urban Andersson
Jörgen Persson.

- Man börjar närma sig den form man var i under OS, konstaterade den lika nyblivne som nöjde 35-åringen Jörgen Persson.

Persson inledde sitt nionde lag-VM mycket förtroendeingivande. OS-fyran har halkat ner till 13:e plats på världsrankingen sedan Sydneyäventyret, men har rutinerat hittat formen nu när det är dags för ett nytt stort mästerskap.

Segern över världsåttan Vladimir Samsonov skrevs till 21-16, 13-21, 21-17. Frånsett en schackning från mitten av andra set visade han upp stort spel.

- Han är så säker att så fort man slappnar av och man tror man har honom, så rinner det bara i väg. Man får jobba för sina poäng.

Mot servefantasten Samsonov handlar det mycket om returer. Och Persson tog effektivt gadden av de flesta av hans giftiga bollormar.

Persson får inte lika mycket betalt för sina servar. Men klarade galant slagväxlingarna också mot den lika oberäknelige som säkre vitryssen, stjärna i Düsseldorf.

Serven betalade inte sig

- Jag får aldrig betalt på mina servar, det har jag inte fått på tio år, överdrev Persson. Men det är jag van vid, jag spelar bra efter serven i stället.

- Normalt sett är det skönare att börja ett VM mot en lättare motståndare. Men timingen var bra, jag rörde mig bra och det känns skönt att vara inne i liret direkt.

Förbundskaptenen Ulf "Tickan" Carlsson valde att ställa över regerande Europamästaren Peter Karlsson till förmån för Fredrik Håkansson. Anledningen transkriberas Jevgenij Tjetjetinin. En defensivspelare som har många stora skalper på sitt samvete.

Men Håkansson klarade han inte av. Halmstadsgrabben, som spelade för Ängby den gångna säsongen och försvinner till franska stjärnklubben Levallois till hösten, säkrade den svenska segern via 21-18, 15-21, 22-20.

- Det är åtta-nio år sedan jag förlorade mot en deff, sade Håkansson, som var nära att få den sviten spräckt innan han vände 16-18 i skiljeset.

Håkansson spelade sig fram till lägen, men hade svårt att avgöra.

- Det känns inte riktigt bra när man bränner lägen, sade han. Och man får inte spela för löst mot honom. Då får man tillbaka underskruvar som är helt omöjliga att få upp.

- Jag tränade lite med honom när vi var på läger i Mildura i Australien före OS. Han spelar bättre nu.

Bra skick

Mäster själv då? Jodå, Jan-Ove Waldner såg också ut att vara i riktigt bra skick. Låt vara att han fick möta den vitryske femman Dimitrij Tjumakov, rankad blott 392 i världen.

Så Waldner fick en alldeles lagom VM-uppvärmning och vann med 21-14, 21-15 utan att vara det minsta pressad.

Världspressens intresse för tidernas störste pingissuverän är dock alltid lika stort. Efter VM-premiären var det mest frågor på engelska som gällde för Waldner, framförda på mer eller mindre knagglig brytning av kineser och andra utländska journalister.

Vitryssland slog tidigare på måndagen Danmark med 3-2 och det innebär att Sverige har råd att förlora med 1-3 mot Danmark på tisdagen och ändå vinna gruppen. Så lär inte ske. Oavsett hur "Tickan" Carlsson formerar styrkorna. Och om Sverige blir gruppetta blir det åttondelsfinal direkt. Och framför allt Kina i ett så sent skede som möjligt.

Kina har naturligtvis siktet inställt på revansch efter finalförlusten mot Sverige i förra lag-VM och har ett ruggigt starkt lag i Osaka. Världsettan Wang Liqin, världstvåan Kong Linghui och världsfemman Liu Guoliang inledde med att utklassa Ryssland med 3-0 utan att vara i närheten av att tappa set. Matchen tog en timme. Och en minut.

Peter Wikström/TT