Tommy Salo klar för VM

Stefan Liv får kliva av

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Sent på söndagskvällen gav Tommy Salo Tre Kronors general manager Anders Hedberg beskedet han och alla hockey-supportrar ville höra. Det blir VM-spel.

Efter måndagens träning fick fem spelare - däribland målvakten Stefan Liv - beskedet de velat slippa höra. VM är över - innan det ens hunnit börja.

Tommy Salo.

När Anders Hedberg gjorde sin Nordamerika-tripp för att kolla in svenska NHL-stjärnor satte han sig aldrig på planet till Edmonton, Kanada.

Det behövdes liksom inte.

- Låt säga så här, vi vet Tommy Salos kvalitéer som målvakt, säger Anders Hedberg.

När sedan Edmonton åkte ut mot Dallas i 2-4 matcher och Hedberg ringde Salo - då kom också beskedet utan tvekan.

- Jag ringde honom på söndagskvällen. Tommy tackade omedelbart ja. Han är intresserad, frisk och sugen på spel så det var ingen betänketid alls.

Tommy Salo har tidigare sagt att han åker till Tyskland under premissen att han blir förstemålvakt. Vad gäller nu?

- Det är betydligt starkare ord än vad som har sagts. Men det är klart att Tommy inte förväntas sitta längst ut på avbytarbänken med en filt över benen. Underförstått, med Salo i VM kommer han att spela många matcher.

Sjätte VM

Därmed gör Edmonton-målvakten sitt sjätte VM. Hans tidigare meriter är imponerande - precis som årets spel i NHL. 1997 blev han utsedd till bäste målvakt, 98 blev det guld och året därpå brons.

I NHL i år är det svensken som fått de stora rubrikerna i kanadensiska tidningar då han hyllats för sitt spel.

- Det är en mycket bra hockeymålvakt och vi är givetvis nöjda att ha honom med i truppen, men han kommer inte att spela i någon av de två matcherna före VM, säger Anders Hedberg.

Tommy Salos beslut sker på bekostnad av HV 71:s Stefan Liv. Efter träningen inför tisdagens match mot Kanada i Globen tog tränaren Hardy Nilsson och Anders Hedberg målvakten åt sidan.

Han fick samma besked som Niklas Kronwall, Christian Berglund, Jimmie Ölvestad och Mathias Tjärnqvist skulle få.

VM är över - innan det ens har hunnit börja.

- Stefan har varit utmärkt. Han ses som en mycket intressant spelare för framtiden, men någon måste kliva av.

Sundström med?

Hur tog han beskedet?

- Stefan hoppade väl inte jämfota precis, men jag tyckte han tog det bra.

På listan över NHL-spelare är det sedan tidigare klart att San Joses back Marcus Ragnarsson missar VM på grund av axelskada och ska opereras. Hans lagkamrat Niklas Sundström ska på onsdag undersöka sitt knä. Innan dess är det oklart om han kan spela i VM.

Tvillingarna Sedin, Mattias Öhlund och Daniel Alfredsson är klara för VM men inte till tisdagens match mot Kanada i Globen.

- Det är för tidigt för dem. De måste alla få en chans att ställa om, säger Hedberg.

Tobias Österberg/TT