Tuff lottning för svenskarna i VM

Persson möter Gatien tidigt

SPORTBLADET

OSAKA

Singelturneringen i VM i bordtennis tar vid på måndag efter lagtävlingen.

Men redan i dag gjordes lottningen för de seedade spelarna.

Och för svenskarna blev den tuff.

Foto: ulf höjer
Waldner och de andra svenskarna får det hårt när singelspelet kör igång.

För Jan-Ove Waldner och Jörgen Persson handlar det om en svårare lottning än vanligt. Rankingplaceringarna 11 respektive 13 innebär att de tillsammans med den tredje seedade svensken, Peter Karlsson, hamnat utanför de kvartsfinalseedade och därmed stöter på tufft motstånd tidigt.

Persson svårast på papperet

På papperet har Jörgen Persson den svåraste vägen fram. 1991 års världsmästare är lottad mot fransmannen Jean-Philippe Gatien i tredje omgången. Gatien, som vann VM i Göteborg 1993, har rasat på rankingen och är nu 27:a. I åttondelen kan Jörgen Persson så se fram emot ett möte med Wang Liqin. Den toppseedade världsettan.

- Jörgen förlorade mot honom i VM 1997. Visst ser det tufft ut, sade förbundskaptenen Ulf "Tickan" Carlsson.

- Men det blir så när man inte är kvartsfinalseedad. Då får man en tuff lottning, någon av de åtta högst rankade i åttondelen. Så är det bara.

Karlsson får Boll-problem

Jan-Ove Waldner, världsmästare 1989 och 1997, har den 33-rankade taiwanesen Chiang Chi-Yuan i tredje omgången. Därefter Vladimir Samsonov i åttondelen. En repris på VM-finalen i Manchester 1997, då Waldner utklassade vitryssen. Men de har slagit varandra sedan dess, bland annat vände Waldner 0-2 till seger i OS-kvartsfinalen i Sydney, och det är en helt öppen historia.

Peter Karlsson har den unge tysken Timo Boll i tredje omgången. Samma Boll som sensationellt slog ut Waldner i EM-singeln 1998. I åttondelen är han lottad mot Chiang Peng-Lung, den semifinalseedade världsfemman som är bäste icke-kines på rankingen och en mycket svår motståndare för den regerande Europamästaren.

På den nedre halvan, där Waldner hamnat, är kineserna Ma Lin och Kong Linghui semifinalseedade.

aftonbladet.se/TT