Mika: Jag fick panik

Myllylä talar ut om skandalen

SPORTBLADET

Det är nästan två månader sedan sex finländska skidåkare ertappades med dopning.

I går pratade Mika Myllylä för första gången om skandalen.

- Jag har aldrig varit med om någonting så hemskt i mitt liv, sade han.

Foto: VG
TALADE UT I går bröt Mika Myllylä tystnaden. I finsk tv berättade han om hur han upplevde dopningsskandalen under skid-VM i Lahtis tidigare i år.

Mika Myllylä har hållit sig gömd i närmare två månader och för två veckor sedan föddes familjen Myllyläs tredje barn.

I går bröt han tystnaden i finländsk TV.

- Efter VM var jag helt säker på att jag aldrig mer skulle uttala mig offentligt, sade han i TV-programmet Punainen Lanka (Den röda tråden).

Han förklarar sin flykt med att han genomgått en livskris.

- Då Janne Immonens (lagkamraten) positiva dopningstest blev offentligt VM:s sista dag fick jag panik. Jag ville helt enkelt försvinna med min familj och aldrig mer få någon uppmärksamhet.

Under VM åkte först Jari Isometsä fast, sedan Janne Immonen och därefter Mika Myllylä, Harri Kirvesniemi, Milla Jauho och Virpi Kuitunen.

Samtliga testades positivt för plasmaexpandern hemohes.

- Hemohes har använts länge inom skididrotten och därför ansåg jag inte att det var konstigt då jag tog ämnet morgonen före jaktstarten. Jag trodde aldrig att jag skulle åka fast, men då Jari och Janne testades positivt förstod jag att det kunde gå illa för mig också. Men jag tog aldrig hemohes för att höja prestationsnivån, sade Mika Myllylä i intervjun.

- Jag hade aldrig den känslan att hemohes skulle höjt min prestationsförmåga. Ordet plasmaexpander hörde jag första gången då Jari Isometsä åkte fast.

"Jag har inte gjort något fel"

Han påpekade att hemohes inte finns med på dopningslistan.

- Skidförbundets, Internationella skidförbundets och den internationella olympiska kommitténs lista visade inte att hemohes skulle vara förbjudet. Jag tycker inte att jag gjort något direkt fel.

Mika Myllylä hävdade även att elitidrotten blivit en kapprustning där de vanliga träningsmetoderna blivit gammalmodiga.

- Man ljuger och det är hemlighetsmakeri, det är dubbelmoral. Det som inte är konkret förbjudet är tillåtet i elitidrotten. Allt annat är hyckleri.

Anna Carlsson