- Vi är här för att ta alla guld

Sportbladet fångade alla kinesiska pingisstjärnorna i VM på en bild: De är väldigt rika jämfört med vanliga kineser

Foto: BILDBYRÅN
DEN KINESISKA MUREN Yan Sen, Liu Guozheng, Liu Guoliang, Kong Llinghui, Ma Lin och Wang Liqin är männen som ska försvara Kinas färger i bordtennis-VM. Själva tror de att de vinner allt.
SPORTBLADET

OSAKA

Som militärer rättar de in sig i ledet, sträcker på ryggarna och tittar in i kameran.

Den kinesiska pingisarmén är redo.

För en unik bild - och ett nytt stordåd.

- Vi är här för att vinna samtliga guld, säger coachen Shi Zhihao till Sportbladet.

Han vet att något stort är på gång.

Shi Zhihao bar på samma känsla inför OS i Sydney och då vann Kina allt som kunde vinnas. Nu sitter han på läktaren i Osaka Municipal Central Gymnasium och ser herrlaget slakta Jugoslavien i lagtävlingen.

Ungdomarna på sektionen bredvid viftar med kinesiska flaggor och skränar, men Shi Zhihao rycks inte med av glädjescenerna.

Han bär en bestämd, nästan trumpen min. Den har inte förändrats på den timme som har gått sedan det kinesiska laget värmde upp på ett bord i den intilliggande hallen.

Det var då världsettan Wang Liqin grimaserade illa och lämnade hagen. Ett par sekunder senare la Liu Tianlu kotorna tillrätta. Kina är världsledande även på ledarsidan. Förbundskaptenen Cai Zhenhua, som själv har fyra VM-guld, har tagit med sig 19 coacher, doktorer och en rad andra ledare till Japan.

Totalt, med spelarna, omfattar Kinas trupp inte mindre än 62 personer.

Ingen av dem ler när de lämnar hallen och söker sig mot bussen som ska föra dem till Righa Hotel. Två segrar är för tidigt.

För Shi Zhihao, spelarna, de andra ledarna och Kina som nation är det bara guld som räknas.

- Men vi har ett bra lag. Jag skulle inte bli förvånad om vi vinner allt igen, konstaterar han lugnt.

1959 kom första guldet

Alla talar om stormakten Kina, dess OS- och världsmästare i Osaka. Men det tog faktiskt lång tid innan bordtennisnationen vaknade till liv. Kina debuterade i mästerskapet först 1953. Sex år senare blev Jung Kuo-Tuan Kinas första världsmästare.

Det var den femte april 1959.

Alla kineser känner till det datumet, för det var då pingisnationen började gro för att aldrig sluta växa. Av de 140 VM-guld som har delats ut sedan dess har Kina tagit hand om 81.

Bakom de makalösa framgångarna ligger enorma träningsmängder och disciplin hård som titan. Det kan till och med räcka med en dålig insats i ett stort mästerskap för att bli petad i landslaget.

Sun Jin, 21, vet mer om det där.

Hon fick chansen i OS, men misslyckades. I VM kommer straffet. Trots att hon rankas fyra i världen får hon nöja sig med att spela dubbel och mixed i Osaka.

Petningen kan kosta henne ett miljonbelopp, för det är med sådana summor kinesiska mästare belönas med vid hemkomsten. Kong Linghui fick närmare fyra miljoner kronor för OS-guldet i Sydney.

Men spelarna vill inte prata om pengar. De vill inte prata om något. Men de ställer upp på en bild eftersom en ledare säger till att de ska ställa upp på en bild.

Deras ord är spelarnas lag.

- Men det stämmer att spelarna är väldigt rika jämfört med vanliga kineser, säger Shi Zhihao.

Sverige har förberett sig med två

veckolånga läger inför VM. Kineserna tillbringar hela året tillsammans.

- Vi lever i Peking och tränar fem timmar om dagen när det inte är ligamatcher, berättar Shi Zhihao.

Guld ger en halv miljon kr

Endast på söndagarna är han helt ledig från sitt jobb. Det är då han åker hem till familjen i Shanghai. Men Shi Zhihao klagar inte. Pingis är det han kan och han tjänar bättre än sina flesta landsmän. Guld i lag-VM ger honom

50 000 dollar, en halv miljon kronor.

I dag finns 20 000 bordtennisspelare i Kina. Professionella, alltså.

Är det rentav drömmen att bli miljonär som driver så många ungdomar att satsa på bordtennis?

- Nej, alla gillar pingis i Kina. Dessutom har vi många bra coacher som tar hand om alla unga spelare. Det är hemligheten. Jag tjänade inte så mycket pengar under min tid som aktiv, säger Shi Zhihao, som vann lag-VM 1981.

Disciplinen?

- Spelarna lever som normala människor. Efter träningen kan de göra eller åka vart de vill. De har bil och egna lägenheter i city.

Förmodligen är det där, i centrum, de trivs allra bäst. Inte minst under VM.

Här är Kinas superuppställningar i VM

Stefan Holm