Sverige till kvartsfinal

Enkel seger över Grekland i pingis-VM

SPORTBLADET

OSAKA (TT:S UTSÄNDE)

Greken Kalinikos Kreanga såg till att den svenska pingisskutan krängde till på onsdagen.

Men inte så mycket mer. Sverige vann över Grekland med 3-1 och de regerande världsmästarna seglade vidare till kvartsfinal i lagtävlingen i bordtennis-VM i Osaka.

Foto: AP
Jan-Ove Waldner hade inga problem med Ntaniel Tsiokas.

Jörgen Persson var den som utsattes för en så kraftig grekisk attack att han föll. Men Jan-Ove Waldner, Fredrik Håkansson och Persson igen såg till att det blev svensk seger i åttondelsfinalen.

Jörgen Persson hade dock en del problem även i sin andra match. Defensivspelaren Ntaniel Tsiokas tvingade honom till skiljeset, som den 35-årige hallänningen vann med 21-13.

Men det stod faktiskt 11-11 innan Persson fick fart på poängen.

- Jag har inte förlorat mot en deff sen jag fick stryk av Ding Song i VM -95, sade Jörgen Persson.

- Men det gör det svårt, alla andra och även jag själv förväntar sig att jag ska vinna då.

Greken blixtsnabb

Det Persson rättade till mot Tsiokas orkade han inte med mot Kalinikos Kreanga. Den rumänskfödde Kreanga är rankad så högt som 18 i världen och har ett blixtsnabbt spel.

- Jag slappnade av lite, jag hade bra lägen men kunde inte dra ifrån, sade Persson som bland annat ledde med 7-6 i andra set efter att ha tagit det första med 21-18.

- Och det går så snabbt i dag att man inte får tappa koncentrationen ett ögonblick. Då rinner det bara i väg och det gäller inte bara spelare som Kreanga.

Som i andra set mot Ntaniel Tsiokas. Persson hade 16-14 och egen serve. Strax därefter stod det 18-21.

Repliken kom i tredje set. Jörgen gick från 11-11 till 19-11 på några ögonblick.

- Jag var inte orolig. Jag tänkte som så att det var han som hade pressen på sig. Han visste att han måste vinna.Lätt seger för Waldner

För 35-åringarna Waldner och Persson är lagtävlingen i Osaka lite underlig. Det korta gruppspelet med trelagsgrupper innebar att Waldner bara hade två och Persson en match i benen innan det var dags för utslagningsmatcher.

- Man sliter inte ut sig i alla fall. Men det kanske var bra med en väckarklocka mot Kreanga. I Malaysia hade vi en jäkla massa matcher, mindes Persson om VM-succén förra året.

Waldner lade ännu en lätt seger på onsdagen till sina två övriga. Efter den vitryske trean och den danske trean manövrerade han ut Tsiokas med 21-14, 21-11. Greken hann knappt visa att han är en defensivspelare. Han hade fullt upp att freda sig mot Waldners effektiva artilleri.

- Det spelar ingen roll att jag har haft få och lätta matcher. Varje match man vinner stärker självförtroendet i alla fall, sade Waldner.

- Och Tsiokas pressade ju Jörgen. Så jag måste ändå ha spelat bra...

Kina hade problem

Fredrik Håkansson framstår allt mer som förstetrea framför Peter Karlsson bakom Waldner och Persson. Nu slog han enkelt ut Panagiotis Gionis, lågt rankad defensivspelare, med 21-18, 21-9.

Ett tag hade faktiskt både storfavoriten Kina och titelhållande Sverige problem samtidigt i Osaka Municipal Central Gymnasium. Båda ledde med 2-1 och hade stora besvär i fjärde matchen. Holländaren Trinko Keen pressade Wang Liqin till ett jämnt skiljeset när Persson försökte få bukt med Ntaniel Tsiokas.

Tyskland får den icke angenäma uppgiften att möta Kina i kvarten. I de övriga möts Belgien-Italien och Frankrike-Sydkorea. Sverige går mot Belgien eller Italien i en eventuell semifinal.

Peter Wikström/TT