”Jag kan inte slåss”

Mats Wennerholm möter Daniel Alfredsson

SPORTBLADET

Succé hela vintern - men i slutspelet blev det fyra raka förluster för Ottawa Senators med lagkaptenen

Daniel Alfredsson

i spetsen. Ett snöpligt uttåg efter en kanonsäsong, men nu laddar svenskstjärnan om. Daniel Alfredsson har korsat Atlanten för sitt fjärde hockey-VM - och har ett silver och ett brons sen förut. Målet är klart: Tre Kronor ska ta guld i Tyskland"

Foto: PETER KJELLERÅS
LIRAREN HAR LANDAT "Bara att höra den svenska nationalsången är en höjdare", säger Daniel Alfredsson, som inte tvekade en sekund när Tre Kronor kallade till VM-spel.

1 Det här med att spela i Tre Kronor, betyder det fortfarande något? Finns det en stolthet att dra på sig landslagströjan?

- Absolut. Alla släktingar och kompisar jag träffat tycker att det är jättekul att jag ska vara med i VM. Och man vet att de kommer att sitta där framför tv-apparaterna och titta. Det är en skön känsla. Bara att höra den svenska nationalsången är en höjdare.

2 Du tvekade aldrig att ställa upp?

- Nej, jag har alltid sagt att är jag bara frisk så spelar jag. Samtidigt är det ingen mening att komma om du är halvskadad. Ska du vara med ska du känna att du kan tillföra något också.

3 Förklara din blonderade kalufs?

- Vi var några spelare som klippte och färgade håret just före Stanley Cup-slutspelet. Det hjälpte inte. Vi åkte ut mot Toronto i fyra raka matcher och det är den värsta motgång jag upplevt.

4 När ni slogs ut skrev en tidning att ni hade poliseskort till flygplatsen i Toronto, men hade behövt den bättre då ni kom hem till Ottawa. Var det så illa?

- Nja, visst var folk besvikna, men inga var mer besvikna än vi spelare själva. När jag var ute på stan sista dagarna innan jag åkte hem, var de flesta jag träffade ändå positiva över att vi gjort en så bra grundserie.

5 Du tjänar nästan 30 miljoner kronor per säsong. Vad gör man med så mycket pengar?

- Jag sätter undan 90 procent av vad jag får in i en hel rad olika investeringar. Just nu behöver jag inte särskilt mycket pengar för att kunna leva. Jag ser det som en försäkring i framtiden, det behövs säkert senare i livet.

6 Du står väldigt nära din familj?

- Ja, vi är en nära familj. Min pappa Hasse har alltid funnits där och stöttat mig och det känns bra att kunna bjuda igen, se till att han kan komma över och hälsa på i Kanada och så. Min mamma Margareta har MS - hon har fått kämpa, men alltid varit positiv. Hon har varit en väldig inspirationskälla för mig. Det är något jag brukar tänka på då jag själv haft det tungt. Det ger motivation.

7 Du var ingen ungdomsstjärna direkt?

- Nej, jag spelade back tills jag var 14 år. Det var först då jag började sommarträna på allvar som 15-16-åring som jag växte till mig. Men jag lärde mig mycket av det med. Men stjärna var jag aldrig, jag kom bara upp i två juniorlandskamper under den tiden. Jag blommade sent. Och jag spelade faktiskt fotboll ända tills jag var 19. I division fem.

8 Du tränar väldigt mycket, ensam på isen i går till exempel. Är du träningsnarkoman?

- Lite åt det hållet, kanske. Anledningen till att jag tränade ensam var att jag ville åka av mig efter resan. Men jag tränar mycket och är väldigt noggrann. Jag sommartränar fortfarande tillsammans med Frölunda. Det är viktigt att ge dig själv så bra förutsättningar som möjligt. Du kan komma långt på talang, men inget slår kombinationen talang och hårt arbete.

9 Vad tycker du om din lagkompis Alexej Jasjin egentligen - innerst inne?

- Som person eller spelare? Jaså, båda. Ja, han är en ruskigt duktig spelare. Och en snäll person. Jag skällde visserligen på honom lite då han inte kom i tid till den sista träffen vi hade med pressen i Ottawa, men det hade jag gjort på alla spelare som gjort samma sak. Men han är inte min bästa kompis i Ottawa. Det är Andreas Dackell.

10 NHL är ju världens tuffaste liga. Vad är det värsta du sett på isen?

- Det är väl McSorleys överfall på Donald Brashear i Vancouver förra året, då han drog klubban i huvudet på honom. Men det tillhör som tur är undantagen. Annars är det lite tuffare än hemma i elitserien. Domarna har en lite annan nivå därborta. Men det är inga direkt fula saker, mer ett och annat tjuvnyp och en massa snack.

11 Har du själv varit i slagsmål någon gång?

- En enda. Jag slogs mot backen Darius Kasparaitis i Pittsburgh. Det var ett allmänt tumult och jag slängde handskarna först, förmodligen för att ha en chans att få in en smäll. Men jag kan inte slåss, jag vet inte hur man gör. Och dagen efter hade jag en rejäl blåklocka runt ena ögat.

12 Till sist, vilka vinner VM?

- Sverige. Jag tror det. Vi har ett bra lag. Det har visserligen många av de andra också, men det är samtidigt en utmaning. Jag tror vi har en bra chans.

Gör sitt fjärde VM

Mats Wennerholm