Stockholm mot guldet - tack vare doldisarna

Finalhjälten: Jag vill inte ha uppmärksamhet

1 av 2 | Foto: JOACHIM LUNDGREN
PÅ TREVLIGA HÖJDER Landry Kosmalskis 08 Stockholm leder med 2-0 i matcher i SM-finalen mot Norrköping. Kosmalski är en av stjärnorna men lagets succé beror också till stor del på doldisarnas framfart.
SPORTBLADET

Nikos Topouzis ger alltid allt för 08 Stockholm, men får sällan någon uppmärksamhet.

Men i går utsågs han till matchens spelare när Norrköping besegrades i den andra matchen i basketfinalen.

Han kunde inte bry sig mindre.

- Priset spelar ingen som helst roll. Jag vill inte ha uppmärksamhet, jag vill vinna guld, säger han.

Nikos Topouzis är EU-spelare från Grekland och har bara spelat i 08 Stockholm sedan i januari i år.

Men man skulle kunna tro att han är född i stan. Han är den som hejar på lagkompisarna mest från bänken, står där och viftar med handduken och skriker sig hes.

Han är en av 08 Stockholms stentuffa och duktiga rollspelare. De är spelare som kanske inte publiken märker så mycket av, men som värdesätts desto högre av coacherna.

- De avgör den här matchen. De gör nästan inga misstag och när Topouzis gör 13 poäng och tar sju returer är det mer än vi klarar av, säger Norrköpings coach Kelly Grant.

Östgötarna frånsprungna

08 Stockholm fortsätter att gå bärsärkargång i basketslutspelet.

I den andra finalmatchen mot Norrköping Dolphins sprang stockholmarna sönder östgötarna redan från start. Det var stentufft och hårt, men aldrig någon riktig match.

Och mitt i stridens hetta är det alltså 08:ornas anonyma rollspelare som avgör. Visst är det stjärnorna Olle Håkanson, Landry Kosmalski och Gene Nabours som gör mest poäng och styr spelet, men utan Jonas Arsjö, Björn Hellmin och Nikos Topouzis står de sig slätt.

- De är klistret som håller samman laget, säger 08:ornas coach David Visscher.

Spelat tillsammans sedan 1996

Jonas Arsjö och Björn Hellmin har spelat i 08 Stockholm sedan klubben bildades av en sammanslagning mellan Alvik, Stockholm Capitals och JB Knights 1996. Arsjö är kapten i laget och Björn Hellmin alla anfallares mardröm.

- Ärligt talat skulle jag ha svårt att spela mot honom i en match. Det har varit gånger när jag haft lust att slå till honom på träningen. Han knuffas, ger armbågar och står i vägen hela, hela tiden, säger Jonas Arsjö om Hellmin.

Vilket kanske är förklaringen till att några av Norrköpingsspelarna ägnade sig mer åt att brottas med Hellmin än att spela basket.

- För mig är det inga problem om jag inte är i fokus för publikens intresse. Om motståndarna blir så arga på mig att de jagar mig är jag helnöjd. Det är den uppmärksamheten jag helst vill ha, säger Hellmin.

Är 203 cm lång

Thomas Arnroth

ARTIKELN HANDLAR OM