NHL-stjärnor dopningstestas

Alla OS-klara spelare ska kontrolleras innan turneringen

SPORTBLADET

LAUSANNE

I sommar tar antidopningsbyrån Wada i med hårdhandskarna mot hockeyproffsen.

För första gången kommer NHL-spelare att testas oanmält.

- Vi har klartecken på att testa de spelare som är aktuella för OS, säger Wada-direktören Casey Wade.

Foto: AP
Mario Lemieux och Jaromir Jagr har redan nominerats till OS och kan vänta sig ett besök av antidopningsbyrån Wada.

Den världsomspännande oberoende antidopningsorganisationen Wada håller på att avsluta förhandlingarna med Internationella hockeyförbundet.

- Det återstår bara detaljer, berättar Olivier Niggli, juridiskt ansvarig på Wada för Sportbladet.

Det nya kontraktet innebär att Wada kan dopningstesta de hockeyspelare som är aktuella för OS i Salt Lake City nästa vinter.

- Vi väntar bara på listan över alla namn, säger Olivier Niggli.

Spelarfackets skydd räcker inte

Bland namnen i trupperna kommer det förstås att vimla av NHL-proffs. För första gången kommer dessa därmed att tvingas genomgå oanmälda tester långt före mästerskapets början.

NHL-spelare är normalt sett skyddade av ett avtal mellan NHLPA (NHL-spelarnas fack) och NHL. Det var detta avtal som de svenska hockeyproffsen Mattias Norström, Tommy Salo och Mikael Håkanson hänvisade till när det vägrade att låta sig testas förra sommaren då Riksidrottsförbundets dopningskommission gjorde ett oanmält tillslag.

- Förut har landslagsspelarna bara testats någon månad före och under mästerkapet. Detta är en början på ett nytt arbete, säger Casey Wade.

Så ni kan besöka svenska hockeyproffs under deras träningsperiod i Sverige nästa sommar?

- Ja, om vi vill.

Niggli betonar dock att avtalet endast tillåter Wada att testa de spelare som är uttagna i OS-trupperna. Övriga NHL-spelare kommer Wada inte åt. Inte ännu.

- Vi skriver ett avtal med Internationella hockeyförbundet. De förhandlar i sin tur med NHL för att upprätta ett anti-dopningsprogram i framtiden, men det är inget som vi kan påverka, säger Olivier Niggli.

Petra Thorén