Måste Hedberg fråga hårde Hardy om lov?

SPORTBLADET

Det är ont om bra böcker om sport.

Det brukar bli snack om Åshöjden, Nick Hornby och nån skulle kanske till och med nämna Mati Lepps serie om den lille fotbollsspelaren Spinkis.

Fotboll mest, alltså. Men nu väller det plötsligt fram ungdomsböcker om hockey.

Jag har läst nya serien "Stjärnskott" av Gunnar Nordström.

Det finns ju några gamla fina hockeyböcker. Bengt-Åke Cras skrev om några unga hockeyspelare, "Kom igen, Peter" är bra, och jag vill minnas att legendariske Stig Malmberg också gjorde några klassiker.

Båda skrev på en lätt moralisk Rekordmagasinet-nivå.

Den kanadensiska serien av Roy MacGregor om Screech Owls hockeyteam finns översatta sen några år men riktigt kul och riktigt spännande har de inte känts.

Hjälten måste stoppa Foppa

Gunnar Nordström har skrivit en serie böcker - fyra har kommit ut på en gång - om den svenska 19-årige målvakten Adam Wallgren från Kiruna som drar till NHL efter ett år i Modo.

I del ett "Resan till NHL" (B Wahlströms ungdomsböcker) hamnar han i farmarligan och kämpar på och flirtar både med publiken med snygga plockhandskräddningar och med klubbdirektörens snygga 17-åriga dotter med sitt mjuksvenska sätt.

Sen kan ni ju grubbla själva på om han tar sig till NHL eller inte men så mycket kan jag säga som att del fyra handlar om hur det går i kvartsfinalen i Stanley Cup när Adams Seattle Wonders (!) möter Foppas Colorado - den boken har den förtjusande titeln "Stoppa Foppa".

Gunnar Nordström är en svensk journalist - från Övik - som bevakat NHL i åratal och känner alla stjärnor och till och med fått dem att säga nåt fint om Gunnar på bokomslagen.

Prosan är ett slags kvällstidningssvenska och sällsynt lättläst.

Litterärt skulle man kunna invända att det inte blir något större djup i karaktärerna - hur man nu fångar djupet i en hockeymålvakt - eller att det kanske går lite för lätt för den gode Adam.

Istället för djup får man en massa initierad information om livet i NHL, att Al MacInnis skjuter hårt, att NHL-spelare retar varandra om tjejkontakter och rörande nog pratar de om att varje tjej är "den stora kärleken".

Jag undrar om det är så rart i verkligheten...

Och att spelarna får lönen i en check i ett kuvert i sitt postfack i omklädningsrummet var fjortonde dag.

Det visste i alla fall inte jag.

Adam skriver i en anteckningsbok om alla motståndare och det vill jag minnas att Tommy Salo eller möjligtvis Petter Rönnquist också gör.

Pro Hockey på 160 sidor

Och till slut har man som läsare lärt sig allt om Kariyas, Jagrs, Foppas och Suddens alla egenheter på ett enkelt, nästan lite barnsligt språk.

Det är som om Pro Hockey manglats ut på 160 sidor.

Det är ok och i nån del får man kanske också reda på hur en ung kille som drar till NHL känner det också under sina svarta dagar.

Anders Hedbergs vägran att säga välkommen till Calle Johansson kan bara tolkas på... två sätt.

Antingen vill han inte ha med Calle eller också måste han... fråga Hardy först.

Eftersom jag tillbringade en hel del tid med Edgar Davids fru under EM kan jag meddela att inte heller hennes formtoppar är tillkomna på helt naturlig väg.

Typ.

ARTIKELN HANDLAR OM