J-O Waldners serve förbjuds

Nya regler revolutionerar pingisen

SPORTBLADET

OSAKA

21 är snart inte längre oslagbart i bordtennis. Inte ens gångbart.

Setvinst vid 11 poäng är vad som gäller från 1 september.

Och ett år senare förändras serveregeln.

Foto: urban andersson
J-O Waldner har en av världens bästa servar. Men med de nya reglerna blir den otillåten, han döljer nämligen bollen för mycket med sin vänsterarm.

Internationella bordtennisförbundet (ITTF) tog det historiska beslutet vid kongressen i samband med VM i Osaka på torsdagen.

Med regeländringen följer:

Positivt mottagande

Den revolutionerande förändringen mottogs positivt av de svenska spelarna.

- Det blir mer spänningsmoment, mer intensivt, sade Jörgen Persson. Det kan höja spelets kvalité när man måste vara med från start.

- Det kommer att gynna de normalt starka, sade Jan-Ove Waldner. Det blir många nya moment, man är aldrig borta, det finns nya chanser hela tiden.

- Men bäst av sju set i lag och nio i singel är minimum.

Jörgen Persson övertygelse är att servens betydelse tas bort i och med att spelarna bara har två servar i taget.

- Med fem servar i rad kan man planera mycket mer, sade han.

Men servespecialisten J-O Waldner höll inte med.

- Man får ju tillbaka serven efter två bollar, sade han. Jag tror inte det blir någon skillnad.

”Allt på ett år”

Det Waldner och många elitspelare med honom inte gillar är de många genomgripande förändringarna av bordtennisen under så kort tid.

- Först gör de ingenting på 100 år, sedan ändras allt på ett par år.

Det är också med tanke på spelarnas kritik som ITTF under den kanadensiska ordföranden Adham Shararas ledning genomfört sina stora regeländringar i en trestegsraket. Direkt efter OS infördes den större (diameter 40 mm) bollen. Ett år senare kommer den nya poäng- och seträkningen. Och den 1 september 2002 införs den nya serveregeln.

Den innebär i korthet att servemottagaren måste kunna se bollen hela tiden från det att den kastas upp och till det att den slås iväg av servaren. I dag döljer så gott som alla spelare bollen med den fria armen när de servar.

- Risken är att man inte kommer att kunna slå forehandsservar, sade Waldner innan han tagit del av exakt hur serveförändringen är skriven.

Adham Sharara sade att serveregeln införs senare just för att spelarna ska hinna anpassa sig.

Krävs tid för anpassning

- Bollen var en teknisk förändring för spelarna. När det gäller räkningen handlar det om en mental förändring. När det gäller serven behöver spelare och tränare tid för att anpassa sig.

- Spelare som Waldner kommer att ha svårare att anpassa sig, medan exempelvis Kong Linghui och Vladimir Samsonov servade korrekt enligt de kommande reglerna till 80-90 procent när vi studerade dem i OS i Sydney.

Förändringarna gäller formellt bara internationella turneringar, men de nationella förbunden kommer i de allra flesta fall att anta regeländringarna direkt. I Sverige har elitseriens matcher som gått till skiljeset gått till 11. Nu blir det så från start.

Peter Wikström/TT