Enkel svensk seger i genrepet

VM-truppen spikas på fredag

SPORTBLADET

GÄVLE (TT)

Genrepet var avklarat.

Sedan väntade en sömnlös natt - för en handfull av spelarna.

Men inte för Hardy Nilsson.

- Jag har truppen klar i huvudet, men spelarna får reda på den i morgon, sade Tre Kronors förbundskapten efter 4-3 (4-1, 0-0, 0-2) mot Slovakien i VM-genrepet.

Nilsson och Tre Kronors general manager Anders Hedberg fick se en hyfsad svensk seger i Gavlerinken. Fyra mål inom knappt åtta minuter av den första perioden gav Tre Kronor en tremålsledning som bäddade för segern:

Efter 3.31 fixade djurgårdaren Nichlas Falk 1-1, sedan Richard Pavlikovsky gett slovakerna ledningen redan efter 56 sekunder.

Två minuter senare rakade klubbkamraten Kristofer Ottosson in ledningsmålet i numerärt överläge.

Peter Andersson satte 3-1 i ett nytt power play efter 9.28.

Kim Johnsson petade in 4-1 köksvägen, i spel fyra mot fyra, efter 11.29.

Sedan följde en halvdan andra period, en dålig tredje period med 0-2 i baken - och en torsdagsnatt med en del funderingar.

Huselius skada oroar

En av dem som grubblar är Frölundas guldhjälmsvinnare Kristian Huselius. Elitseriens skyttekung fick en smäll över revbenen i den första perioden och kunde inte spela vidare.

- Det känns inte bra, men efter några dagar brukar det släppa, säger 22-åringen.

Med tillägget:

- Om det bara är en blödning, alltså.

Det är den diagnosen som han och landslagsledningen hoppas på, och Tre Kronors läkare Lennart Hovelius tror att det handlar om just en blödning i bröstkorgsväggen.

- Då ska VM inte vara i farozonen, säger Hovelius.

Även Mikael Renberg klev av mot slutet, med ömmande ljumskar. Men det bekymret är gammalt och ska inte vara något hinder i Tyskland.

Vilka spolas?

Till Slovakienmatchen var 23 svenska spelare ombytta, varav två målvakter - Andreas Hadelöv och båsöppnaren Mikael Tellqvist. VM-truppen får maximalt innehålla tre målvakter och 20 utespelare.

Tommy Salo, Edmonton, är given som förstekeeper när han landar från Kanada, uppbackad av Tellqvist och Hadelöv.

På backsidan bildar Mattias Öhlund, som ansluter från Vancouver på fredagen, Daniel Tjärnqvist och Kim Johnsson stommen. Även rutinerade trion Leif Rohlin, Christer Olsson och Peter Andersson kan räkna med VM-biljett. Andersson, en av Hardy Nilssons favoriter, gjorde en av sina bästa landskamper för säsongen mot slovakerna.

En sjunde backplats står förmodligen mellan Björn Nord, Thomas Johansson och eventuellt Pierre Hedin.

På forwardssidan blir kedjan med de före detta NHL-proffsen Jörgen Jönsson, Mikael Renberg och Andreas Johansson intakt. Andra givna namn är Fredrik Modin, tvillingarna Daniel och Henrik Sedin - som anländer på fredagen - Per-Johan Axelsson, Daniel Alfredsson, Nichlas Falk, Andreas Salomonsson och Huselius om skadan inte är allvarlig.

Vill inte kommentera

Fyra spelare lär konkurrera om de två sista forwardsplatserna - Mathias Johansson, Johan Davidsson, Henrik Zetterberg och Kristofer Ottosson. Zetterberg kom in i efter den första perioden när Huselius klev av, rev och slet och höll på att göra ett drömmål efter en läcker enhandsdragning. Ottosson är nyttig och en av elitseriens starkaste tekare.

Hardy Nilsson talar inte om enskilda namn.

- När spelet fungerade hade vi fyra bra formationer.

Han säger dock:

- Dagens match förändrade bara VM-bilden marginellt.

Jakob Sillén/TT