Två veckor från konkurs, Umeå

1,6 miljoner måste fram – annars är det över

SPORTBLADET

Nio miljoner i skulder.

Och två veckor från konkurs.

Bara en avbetalningsplan och 1,6 miljoner kan rädda Umeå FC.

Foto: HENRY LUNDHOLM
Umeås spelare lämnar Stockholm Stadion efter 0-2 mot Café Opera. Det k a n ha varit en av de sista matcherna i historien för den skuldtyngda föreningen, som nu kämpar för att överleva.

Umeå åkte på två tunga smällar i går.

Först hotet om konkurs - sedan 0-2 mot Café Opera i superettan.

Före avspark sade kronofogden nej till klubbens förslag om ackordsuppgörelse. Fogden aviserar även att den kommer att begära klubben i konkurs.

- Vi jobbar vidare och styrelsen ska träffas i helgen för att titta på alla möjligheter, säger Bo Widén, klubbens sekreterare

- De sade nej till en ackordssuppgörelse, men de har sagt att vi fortfarande har möjligheter till en avbetalningsplan.

Kronofogden meddelade i går att den inte ville skriva av hälften av den 1,6 miljoner kronor stora skatteskulden.

Tränaren: Vi ska överleva det här

Nästa vecka lämnas konkursansökan in och föreningen måste plocka fram minst en miljon kronor för att sedan kunna fortsätta att betala av skulden på nio miljoner.

- Jag är övertygad om att vi kommer att leva vidare och gå stärkta ur detta. Så känner alla vi som arbetar med detta, säger Anders Attefjord, Umeås tränare

- Men visst kan det påverka den sportsliga biten, jag skulle ljuga om jag sade något annat. Men vi försöker att lägga detta under bordet och koncentrera oss på fotbollen. Vi har duktigt folk som arbetar för att klara av det här, säger Attefjord hoppfullt.

1,6 miljoner måste fram - på två veckor

Han har varit i föreningen i fem år och haft ansvar för A-laget sedan i fjol. Under hans tid i klubben har ekonomin varit ett problem, redan för tio år sedan började skuldbördan öka och inte heller i fjol lyckades Umeå prestera ett positivt ekonomiskt resultat.

- Det var förra årets förlust som satte detta på sin spets, men nu är styrelsen ny och kansliet nytt så vi arbetar för att lösa detta, säger klubbens sekreterare Bo Widén.

- Vi räknar med att vi har två veckor på oss.

Det innebär att om klubben, som spelade i allsvenskan 1996, inte uppnår sitt mål har laget bara två matcher kvar i superettan.

- Vi tänker inte så, jag vet att pengarna kommer att tas fram på ett eller annat sätt, säger tränare Anders Attefjord.

Senast ett elitlag gick i konkurs var i februari 1991.

Den gången var det IFK Holmsund - från Umeå.

Anna Carlsson