Lätt seger mot Österrike

Håkansson avgjorde när Sverige vann med 3-0

SPORTBLADET

OSAKA

Jan-Ove Waldner och Jörgen Persson jämnade vägen för den nya generationen. Och Fredrik Håkansson missade inte chansen att få avgöra en stor lagmatch.

Håkansson slog in matchbollen när Sverige via 3-0 över Österrike tog sig till semifinal i lag-VM i bordtennis.

Foto: REUTERS
Jan-Ove Waldner.

Fredrik Håkansson är en av många pingistalanger som studsat upp under J-O Waldners och Jörgen Perssons makalöst långa tid i världstoppen. Högst upp på stegen mot toppen har mästarduon Waldner & Persson stått i vägen.

Vid fyllda 25 är Halmstadssonen i alla fall på god väg att etablera sig som tredjeman i det svenska landslaget.

VM-kvartsfinalen mot Österrike blev ett gyllene tillfälle att förstärka positionen. Som han utnyttjade.

- Jag har aldrig spelat en så här viktig lagmatch, sade Fredrik Håkansson.

- Skönt att jag fick visa att jag också kan avgöra.Oväntad motståndare

Håkansson hade inte väntat sig att Qian Qianli skulle stå på andra sidan bordet. Den rutinerade ex-kinesen har bara varit med i en lagmatch tidigare, mot Danmark.

Kyla och kraft

Många hade räknat med defensivspelaren Chen Weixing. Håkansson trodde på Kostadin Lengerov, som han tränade med en del när han var proffs i bundesligalaget Ochsenhausen. Kanske på grund av detta och hårdslående Håkanssons skicklighet mot defensivspelare ställdes Qian Qianli upp som trea.

För att Håkansson skulle vara trea bakom Waldner och Persson hade österrikarna helt riktigt listat ut.

- Jag har aldrig mött Qian Qianli, men han har den spelstil jag har svårast för, sade Håkansson.

- Vanliga pennskaftare som bara blockerar har jag ingenting emot, men den här går runt väldigt mycket och slår forehand.

Håkansson drog ifrån i mitten av första set och tog poäng på varierat spel. Men i det andra tog det stopp. Och när han gav bort ett helt servegame till 5-15 var setet förlorat.

Men ''Figge'', som inte så ofta varit i den heta VM-luften, hade kyla och kraft att vända till seger med 21-17, 10-21, 21-14. Det avgörande rycket kom då han gick från 11-11 till 14-11 i egen serve.

- Jag måste dra till bollen. I andra set hissade jag bara upp den, sade Håkansson.

- Klart att det är skönt att gå in med 2-0 i ryggen, men efter J-O:s och Jörgens segrar kändes det skönt att jag kunde avgöra direkt, och mot en sån spelartyp.

Dyr seger

3-0-segern var dock inte alldeles lättköpt. Både Waldner och Persson fick plocka djupt ur sina repertoarförråd.

Waldner och Håkansson har 4-0 i lagmatcher och är de enda obesegrade svenskarna. Men Waldner tappade första set mot Chen Weixing, den mest fruktade av Österrikes kinesiska importer.

Chen kallas för defensivspelare, men visade upp ett blixtrande register.

- Han är snabb, konstaterade Waldner. Och han skär inte bollen på forehandssidan, utan kör med loop. Mot honom måste man hela tiden tänka, det är inte bara att lägga över bollen.

- Och jag rörde mig dåligt i duellerna i första set.

Persson behövde bara två set mot Werner Schlager för att föra Sverige till 2-0. Imponerande med tanke på att österrikaren är världstia och hade slagit Persson i deras senaste möten. Men det tycks ju ändå lite onödigt att släppa nio raka bollar fram till 17-17 i andra set.

Belgien nästa

- Man blev ju lite förbannad inombords, sade Jörgen. Och hade jag torskat ett sånt set...

Det blev dock 21-19, 22-20 och en het Håkansson klev in i hagen och handlingen.

Sverige semifinalmotståndare Belgien slog Italien med 3-1 i kvarten och på den andra halvan gick Sydkorea fram till semifinal mot Kina efter en 3-2-rysare mot Frankrike.

TT