Efter 32 år - hon ska fixa nytt skånskt guld

Maria Albertsson vill göra som sin farbror - ta hem SM i basket

SPORTBLADET

För 32 år sedan tog Helsingborg det enda skånska SM-guldet i basket.

Lagets stjärna var Hasse Albertsson.

I kväll kan brorsdottern Maria göra om bedriften i Eos/Malbas.

- Det är dags att guldet hamnar i Skåne igen, säger Maria Albertsson.

Foto: LASSE ALLARD
Maria Albertsson och Eos/Malbas har chans att ordna ett nytt skånskt SM-guld. Senaste, och enda, guldet kom 1969. Dags igen i dag?

I kväll kan Eos/Malbas skriva skånsk baskethistoria. Om laget vinner över 08 Stockholm i den avgörande finalen i damernas SM hamnar guldet i Skåne för första gången sedan 1969.

Då var det Helsingborgs herrar som lyckades besegra ärkerivalerna Alvik i tre raka matcher. Varken förr eller senare har något skånskt lag lyckats ta guldet.

Då byggde mycket av Helsingborgs spel kring fixstjärnan Hasse Albertsson.

"Han önskade mig lycka till"

Nu bygger mycket av Eos/Malbas spel på Hasses brorsdotter Maria Albertsson.

- Jag fick ett mejl från Hasse i morse. Han önskade mig lycka till och skrev att det inte finns något roligare än att slå just Alvik i en SM-final, säger Maria.

Hon började spela basket redan när hon gick i lågstadiet i Alvesta, men det hade inget med farbror Hasse att göra.

- Jag vet ju att han var en stor stjärna både i Sverige och på college i USA, men det var lite före min tid. Jag har varit några gånger på hans basketläger i Tyringe, men annars har han faktiskt inte haft så stort inflytande på mitt spel, säger hon.

Hasse kommer inte till matchen i Baltiska hallen i kväll. Han bevakar den på distans från sommarstället i Tranås istället.

-Men jag tror att Maria och Eos/Malbas har en jättechans. Det vore festligt om hon fick vara med och vinna ett andra guld för Skåne och dessutom mot samma lag som vi vann, säger han.

Hasse Albertsson upptäcktes av en amerikansk baskettränare när han tränade höjdhopp. Som 18-åring var han bland de bästa i Sverige med ett personbästa på 2,11.

Landslagsman - i friidrott

Under sina fem år på college i USA blev han All American i basket och amerikansk universitetsmästare i höjdhopp. Mellan 1959 och 1969 gjorde han 81 landskamper i basket och fyra för friidrottslandslaget.

Men det blev bara ett SM-guld i basket.

Maria Albertsson har också vunnit ett SM-guld. Det var 1994 med Arvika. Sedan stack hon till USA och spelade collegebasket för Virginia Tech i fyra år.

-Åren i USA har jag Hasse att tacka för. Eftersom han alltid pratade så gott om amerikansk basketkultur var det självklart för mig att jag skulle testa på det också. Det var en fantastisk upplevelse att spela inför 11 000 människor i collegeslutspelet. Det glömmer jag aldrig.

I år var det nära att hon började spela för något Stockholmslag. Nu kan hon bli Eos/Malbas guldhjälte.

- Jag hoppas att hemmaplan och publikstödet ska ge oss ett extra övertag, säger hon.

Spelar i sin fjärde klubb

Gjorde 81 A-kamper

Thomas Arnroth