Sverige utslaget i bordtennis-VM

Belgien vann med 3-1 i semifinalen

SPORTBLADET

Jörgen Perssons första förlust mot Philippe Saive kom i absolut fel läge.

Den andra sänkte Sverige i VM-semifinalen mot Belgien.

Och sannolikt gick en pingisepok i graven.

Foto: AP
Jan-Ove Waldner vann sin match men det räckte inte.

Jan-Ove Waldner var ute efter sin nionde VM-final i lag. Jörgen Persson sin sjunde.

De kom till Osaka som regerande världsmästare.

Men Belgien satte stopp för allt och dessutom en drömfinal mot Kina. Belgien vann med 3-1. Det Belgien som slog Sverige i VM 1997. Då i gruppspelet, och det gav ett oönskat tidigt möte med Kina och respass i kvartsfinalen.

Nu blev det ingen match alls mot Kina. 1997 och 2001 är också de enda gångerna Sverige missat VM-finalen i lag sedan de bröt genom den kinesiska muren 1989.

Det var ett verkligt lagarbete som gav Belgien den oväntade men välförtjänta segern. Bröderna Philippe och Jean-Michel Saive vann en match var, trean Martin Bratanov den tredje.

I Sverige var det bara en kugge som höll. Jan-Ove Waldner slog Jean-Michel Saive och höll förlustnollan i Osaka intakt.

Förlorade mot bröderna

Men han fick aldrig chans att avgöra. Lagkamraterna höll inte måttet. Värst var det naturligtvis för Jörgen Persson, som förlorade båda sina singlar mot bröderna Saive.

Den inledande mot Philippe var mest oväntad och gav en olycklig start på semifinalen. En stel och krampaktig Persson vann trots allt första set, men förmådde inte utnyttja övertaget trots ledning med 12-8 i det andra och 18-17 i tredje. Vid 15-12 i andra set missade Jörgen ett öppet läge. Det kanske kostade matchen och hela semifinalen.

Saive kom tillbaka, med god hjälp av Perssons missar, och vann med 17-21, 21-17, 21-19.

- Han sa till mig att jag var den ende i världseliten han aldrig slagit, sade Persson. Och vi fick ju den uppställning vi ville.

- Då vid 15-12 hade jag honom bak i hagen också. Och jag hade fler chanser att rycka. Men jag fick ingen rytm, hade för dålig variation och spelade halvspänt.

Waldner vann allt

Jan-Ove Waldner inledde riktigt illa mot gamle konkurrenten Jean-Michel Saive. Saive, parkerad mellan Waldner och Persson som tolva på världsrankingen, susade fram till 21-12. Men sedan hjälpte Waldners servar honom till seger, 21-13, 21-17.

- Synd att vi inte fick chans till alla matcher. Jag hade gärna förlorat två matcher om vi hade vunnit, sade Waldner, som gjorde 5-0 totalt i lag.

- Men även vi måste få förlora någon gång. Nio av tio gånger vinner vi såna här matcher, alla förväntar sig att vi ska göra det.

Tredjespelaren Fredrik Håkansson fick däremot sin segersvit spräckt. Han kom också tillbaka efter en svag inledning, men bulgarienfödde Martin Bratasov tog sedan det tredje med 21-15.

Mardrömsstart

Därmed var Jörgen Persson tvingad att vinna mot Jean-Michel Saive. Men Persson öppnade med mardrömslika 0-9 och fick hela tiden kämpa ur underläge. 12-21, 18-21 innebar slutet, Saive sprang nästan ett helt ärevarv i Municipal Central Gymnasium och Persson försökte förstå vad som hade hänt.

- Att lägga två lagmatcher när man går till tre, sade han.

- Då har man ju inte hjälpt till så mycket.

Lördagens förlust var troligen sista kapitlet i ett stort stycke pingishistoria. Waldner och Persson - och Peter Karlsson för all del - har fyra VM-guld i lag. Nästa lag-VM går inte förrän om tre år, i Doha i Qatar våren 2004.

På lördagen orkade de inte prata om framtiden. Men frågan är om pingisvärldens mest framgångsrika 35-åringar finns med då.

- Vi får se. Detta VM gäller först. Man kommer i alla fall revanschsugen till singel och dubbel, sade Jörgen Persson.

TT