Rysk idrott - här härskar maffian

Svenska Rysslands-proffsen kommer till en värld med gott om pengar - och mutor, mord och utpressning"

SPORTBLADET

Tre svenska hockeyspelare tar chansen att bli miljonärer i Ryssland.

Det är ett modigt beslut.

Omställningen till ett vardagsliv i Togliatti, vid floden Volgas strand, blir säkert svår.

Mötet med toppidrotten kan bli värre.

Den styrs av mutor, svarta pengar, utpressning, hot och mord.

Foto: AP
TUFF TID VÄNTAR SVENSKAR Sportbladet avslöjade i går att tre svenska spelare får miljonlöner som proffs i den ryska klubben Lada Togliatti. (Här en bild från ett möte med Modo i Europacupen 1996.)

Schablonbilden av mörkklädda mafiosi som viftar med både sedelbuntar och pistol i omklädningsrum och i vip-loger är aningen överdriven. Men den organiserade brottsligheten i maskopi med korrupta politiker och myndighetsföreträdare har gjort både ishockeyn och fotbollen "smutsig" och farlig i Ryssland.

Varför?

Varifrån kommer pengarna?

De frågorna kommer spontant varje gång det offentliggörs att någon klubb i hockey eller fotboll har tagits över av stora företag eller affärsgrupperingar.

Svaret blir långt - därför att bakgrunden är komplicerad och har sin upprinnelse i det faktum att Sovjetunionen kollapsade 1991. Det totalitära styret försvann. Näringslivet "privatiserades", det vill säga att både enskilda personer och olika grupperingar tog över hela sektorer av industrin. En handfull oligarker blev ofattbart rika på olja, gas och andra naturtillgångar. Med deras pengar startades banker, investmentbolag, export- och importföretag på en ofantlig jungfrumarknad.

Idrotten glömdes bort - de första åren.

Alla talanger flydde utomlands. Hockeyspelarna valde allt från europeiska ligor till NHL. De bästa fotbollsspelarna hamnade i europeiska proffslag.

I Ryssland hände så något avgörande för toppidrotten - dåvarande president Boris Jeltsin utfärdade skattefrihet för Sportfonden och rättigheter att handla med tobak och alkohol.

lla som någon gång besökt en rysk stad från mitten av 90-talet eller senare har noterat mängden av kiosker och små försäljningsställen som vräker ut sprit och cigaretter. Ofantliga - och skattefria - inkomster. Jeltsins personlige tennistränare, gamle Davis Cup-spelaren Sjamil Tarpistjev, basade över Sportfonden. Under sig hade han ordföranden Boris Fjodorov som fördelade en del av jätteinkomsterna till klubbarna. Hela den här vinstmaskinen blev ett lockbete för många skrupelfria "affärsmän".

Det första handfasta beviset på att gangsters börjat kriga mot politikernas sanktionerade skurkar inom idrotten kom sommaren 1996. Boris Fjodorov sköts ned på öppen gata i Moskva. Han träffades av flera pistolkulor, skadades svårt - men överlevde.

I juli samma sommar stormade kpistbeväpnade soldater in i arméklubben CSKA:s klubblokal. Spelarna kördes ut. Den legendariske ishockeytränaren Viktor Tichonov förödmjukades och hotades bryskt när han protesterade mot aktionen. Senare förklarade han händelsen med att flera armégeneraler hade förskingrat alla de pengar som NHL-laget Pittsburgh Penguins pumpat in i CSKA för att ha klubben som "farmarlag". CSKA splittrades som klubb och Tichonov har sedan dess drivit sitt eget lag, kallat HC CSKA.

I april 1997 mördades det ryska ishockeyförbundets ordförande Valentin Sytj. Han mejades ned med flera pistolskott utanför sitt hus i Moskva. När Sytj tillträdde som hockeybas 1994 - efter ett praktgräl med den förre storspelaren och ordföranden Vladimir Petrov - var förbundskassan tom. När Sytj mördades hade hockeyförbundet inkomster på mer än 200 miljoner kronor från alkohol- och tobaksförsäljning.

Fotbollslaget Spartak Moskva har skaffat sig världsrykte genom sina insatser i Champions League de senaste åren. För tre år sedan mördades en kvinnlig direktör i klubben, Larisa Netjijeva. Kampen om ägarmakten har rasat inför öppen ridå - allt medan souvenirförsäljning och prispengar gett hundratals miljoner kronor till klubbkassan. Oljebolaget Lukoil är nu officiellt ägare till klubben. Men i förra veckan avslöjade den ansedda affärstidningen Vedomosti att tränaren, tillika landslagstränare, Oleg Romantsev och hans son Vadim tillsammans med affärsmogulerna Jurij Zavartsin och Grigorij Jesaulenko har aktiemajoriteten i Spartak. De har vräkt pengar över stjärnan Jegor Titov, 24, som därför har råd att nobba jätteanbud från Spanien och Italien.

Oegentligheterna inom fotbollen kan belysas med ett "krismöte" som leddes av fotbollförbundets generalsekreterare Vladimir Radionov för tio dagar sedan. Domaren Viktor Kulagin hade slagits ned och misshandlats utanför sin bostad efter att ha dömt matchen Sokol Saratov-Saturn Ramenskoje. Samme domare blev uttagen att döma Torpedo Zil-Spartak Moskva förra onsdagen. Men av "familjeskäl" hoppade Kulagin av på matchdagen" Nu grunnar förbundet på ett förslag som ger domarna 30 000 kronor i arvode per match (mot nuvarande 4 000 kronor).

- Vi tror att det är ett sätt att få domarna att avstå från mutpengar och fixade matcher, sa en förbundsledamot i tidningen Sport Ekspress.

Som sagt, pengar saknas inte.

Spartak har två brassestjärnor, Robson och Markao - och i Krylja Sovjetov Saratov är det brassen Anju som öser in mål.

Hammarbys bandylag har redan haft sina krokar ute för att få hit Sergej Lomanov junior, en världsstjärna från klubben Jenisej. Men han avstår ett svenskt miljonbud. Märkligt? Nja, Jenisej är ögonstenen för sportälskare i det avlägsna Krasnojarsk i Sibirien. Här härskar verkligen maffian - de mäktiga män som helt styr världens största aluminiumverk. De älskar att vräka pengar omkring sig och vi kan på goda grunder anta att Lomanov har både en astronomisk lön och andra förmåner som svensk bandy aldrig kan matcha.

Stefan Hellkvist, AIK, Fredrik Öberg, HV 71 och en tredje svensk spelare får snart höra några ryska namn som nämns mycket ofta i alla sammanhang i staden Togliatti - det talas om Nikolajev och Kadannikov.

De är vd respektive styrelseordförande i AvtoVaz, den gigantiska bilfabriken som helt dominerar regionen och är livsviktig för hela Ryssland.

I Togliatti, döpt efter en italiensk kommunistledare, tillverkas modellerna Lada och Zjiguli och snart drar Chevrolet igång en samtillverkning med Niva. Hundratusentals människor är beroende av bilindustrin som hittills har hållits under armarna genom skattefrihet och jättelika statssubventioner.

Här finns en gigantisk svart ekonomi och stenrika direktörer och entreprenörer som varken räds Kreml eller skattepolisen.

Etablissemanget i Togliatti har för länge sedan bestämt sig för att gilla ishockey även om det kostar pengar att få underhållningen.

Nu vill man med svensk hjälp bygga ett vinnande lag till varje pris.

Det är ju i sig inte märkligare än att exempelvis Frölunda hockey drevs av samma instinkter.

Men i Togliatti ser maffian till att skattmasen håller sig borta.

Sture Olsson