Bäkkelaget hindrade Halden från att ta fjärde raka

SPORTBLADET

STRÄNGNÄS

Den klassiska Tiomilakavlen i orientering blev en rejäl norsk styrkedemonstration. Halden som vunnit tre år i rad var nära en fjärde triumf men fick ge sig mot Osloklubben Bäkkelaget efter en stenhård slutfight. Dessa båda lag var helt överlägsna på de tre avslutande sträckorna.

Det svängde annars rejält om den 56:e Tiomilakavlen på Malmby flygfält utanför Strängnäs. På den fjärde sträckan, den klassiska långa natten, utkristalliserade sig en tätgrupp med fem lag. Här fanns fjolårssegrarna Halden, finska Turun Suunnistajat och Kalevan Rasti samt IK Hakarpspojkarna och Ronneby från Sverige. Luckan till bakomvarande växte till nästan tio minuter och de flesta var säkra på att segraren fanns i nämnda kvintett.

I skogen efter halva den sjunde sträckan var Huskvarnalaget Hakarpspojkarna i slagläge, ledning med fem minuter och en säker avslutning. Då tog tävlingen en ny vändning. Hakarp missade rejält, liksom flera övriga lag, och inför sträcka åtta var det åter tio lag med i segerdiskussionen.

Nu visade de norska storlagen vart världens bästa orienterare hör hemma, i Oslo och i Halden. Bäkkelaget hade börjat klättringen i fältet genom sin svenske stjärna Johan Ivarsson och tillsammans med Halden krossade de allt motstånd på de tre avslutningssträckorna.

Sista sträckan blev en tvekamp mellan Björnar Valstad i Bäkkelaget och Kjetil Björlo i Halden. Valstad var den starkare i gryningen och malde sönder Björlo med jämn hög fart, segermarginalen skrevs till 31 sekunder. Bäkkelaget kunde härmed bryta Haldens segersvit och upprepa sin seger från 1997. Detta blev alltså den femte raka norska viktorian i tävlingen.

Fyra och bästa svenska lag blev OK Orion, Karlskrona, där Tobias Andersson avslutade mycket starkt. Hakarpspojkarna föll tillbaka till sjätte plats.

TT