Förvånad Schumacher vann sin 47:e seger

”Det här är inte sättet som jag vill vinna tävlingar på”

SPORTBLADET

BARCELONA.

Michael Schumacher vann sin 47:e Formel 1-seger i Spanien Grand Prix. Total överrumplad, inställd på andra platsen när ledande Mika Häkkinens koppling exploderade och han tvingades parkera bara ett varv från mål.

- Det var en chock att se honom bryta. Han hade gjort allt rätt. Det här är inte sättet som jag vill vinna tävlingar på.

Foto: AP
SKÅL FÖR NR. 47 Michael Schumacher ger tvåan, Juan Pablo Montoya en dusch med segerskumpan.

Den 32-årige tysken uppskattade loppet och fighten med Mika Häkkinen.

- Det påminde mig fjolårets säsong, ler han.

Michael Schumacher tog starten från pole position och dikterade loppet fram till bara femton varv återstod. Häkkinen väntade länge med sitt andra stopp. Presterade fantomtider och när han slutligen kom in gjorde man ett snabbt stopp och kom ut före Schumacher. Men när bara ett varv återstod kom röken, kopplingen hade exploderat. Över 100.000 åskådare, miljontals TV-tittare över hela världen, ja till och med Michael Schumacher hade svårt att förstå vad som hände.

- Jag är mycket ledsen för hans skull. Ibland är racing tufft, säger Schumacher.

Schumacher som själv hade problem med bilen på slutet. Vibrationer i ett däck gjorde att han tog det försiktigt. Speciellt på raksträckan för att undvika en däckexplosion.

- Vi till och med planerade att göra ytterligare ett depåstopp.

Det är inte Mika Häkkinens år.Han har inte vunnit sedan Belgiens Grand Prix ifjol. I år är en fjärde plats hans bästa resultat. Han var på väg mot sin nittonde Grand Prix-seger i Spanien. Den 32-årige finländaren som var världsmästare 1998-99 hade bara att ta det lugnt sista varvet för att säkra segern när kopplingen gav upp och tvingade honom bryta. Till och med Schumacher tyckte synd om Häkkinen och rusade fram, kramade och tröstade.

För första gången någonsin kom nye superstjärnan Juan Pablo Montoya i mål i ett Formel 1-lopp. Startade från elfte startposition, jagade genom fältet, när Häkkinen bröt fann sig själv på andra platsen efter Schumacher.

- Mina första fyra lopp i Formel 1 har varit tuffa så det här känns fantastiskt

Trea Jacques VIlleneuve som hade en sjunde plats som bäst tidigare i år. På prispallen för första gången sen 1997.

- Det är inte speciellt för att det var länge sen utan därför att det var första gången för BAR-teamet som jobbat hårt och behövde den här framgången.

David Coulthard som låg i delad VM-ledning före helgens tävling tvingades starta sist efter fått motorstopp på uppvärmningsvarvet. Dessutom tvingades han in och byta nos efter första varvets kalabalik. Slutade på femte plats.

Rubans Barrichello i Ferrari låg trea fram till sjutton varv återstod, en lätt avåkning, tvingade honom att ge upp. Men problemen med vibrationer, punkteringar är ett problem i stallet.

- Jag är inte ett dugg bekymrad, är övertygad att vi kan finna felet, säger Michael Schumacher.

Försvann bort gjorde också segraren senast på Imola, Ralf Schumacher, som låg fyra när han sladdade av banan efter tjugo varv.

Formel 1 fortsätter nu till Österrike om två veckor. Schumacher toppar VM efter tre segrar och en andra plats i år, åtta poäng före David Coulthard.

Sven Berggren