Andra guldet på två dagar för Nollåttorna

08 Stockholm svenska mästare i basket

SPORTBLADET

NORRKÖPING (TT)

Sammanslagningar brukar ge långa namn.

Sällan framgångar.

08 Alvik Stockholm Human Rights är det lyckade undantaget.

Damerna tog SM-guld på lördagen.

Dagen efter tillhörde herrarna - 90-87 och 3-0 i finalserien mot Norrköping Dolphins.

Guldhatten satt på sned och skumpan sipprade från fina kostymen när coachen David Visscher letade efter orden. Prästsonens predikningar på intensivt coachmanér hade nyss gett 08 Stockholm klubbens första SM-guld i basket.

Klart han var tagen.

För att den infernaliskt spännande finalen tagit musten ur honom och klätt kinderna äppelröda.

För att den ene efter den andre ville ge en kram, få ett handslag, säga några uppskattande ord.

För att det för ett halvår sedan inte fanns något, absolut inget, som gav minsta sken om att Visscher skulle känna kladdet från champagnen under skorna i Himmelstalundshallen den sista söndagen i april.

Hyllade lagmoralen

- Vi har det mest talangfulla laget, vi är ganska korta, men vi har en fantastisk lagmoral, säger Visscher i den enda någorlunda sammanhängande mening han får ur sig under det kaotiska firandet direkt efter finalen.

Och hur har ni skapat den, lagmoralen?

- Det är inget man kan köpa för pengar. I det här laget spelar killar som känt varandra länge, som spelat tillsammans eller mot varandra i någon av Stockholmsklubbarna.

- Sätter man ihop såna här killar, lär dem ett system och försvarsspel och dessutom har två amerikaner som kan spela för laget kan det bli bra, säger David Visscher.

Det blev inte bra.

Det blev bäst.

Nära fjärde match

Men det var ruskigt nära att champagnen fått ta bussen hem till Stockholm och sättas på kylning i Fryshuset. Norrköping var nära att ta sista chansen och förlänga finalserien till minst en fjärde match redan på tisdag.

Stockholm hade greppet om bucklan och ledde klart fram till den tredje 10-minutersperioden, som mest med 13 poäng, mycket tack vare Gene Nabors skytte.

Då kom Norrköpings ryck, 28-16 i perioden och vips ledning med 66-43 inför de avgörande sista tio minuterna.

Orolig där, Visscher?

- Norrköping är ett bra och erfaret lag. De kunde välja mellan att lägga sig ned eller kämpa och valet var inte svårt. Det är kul för sporten basket när det bli såna här matcher, men inte bra för en coach...

Men Dolphins uppryckning och dominans kom av sig. Gamle landslagscentern Anders Marcus var olycklig i sin sista elitmatch för klubben.

Liksom landslagscentern David Bergström som inte hängde med i Nabors tempo och foulades ut.

Heta känslor i slutet

Matchen svängde igen, 08 Stockholm ryckte ifrån till sexpoängledning. Då satte Norrköping Dolphins allt på ett kort och domaren Oscar Lefwerth fick en huvudroll.

Samtidigt som David Kruse sänkte ett trepoängsskott, såg Lefwerth Sinisa Prtic under korgen sätta en armbåge i ansiktet på en stockholmare. Lefwerth blåste foul, underkände poängen. Det fick Fred Drains att tappa humöret helt - och så åkte han på en teknisk foul.

Istället för hemmaledning 90-86 fick Stockholm straffkast och bollen vid sidan. Nabors missade, men Olle Håkanson sänkte 87-88 med 12,7 sekunder kvar.

Norrköping kunde ha avgjort och tvingat fram en fjärde final i sista anfallet, men kastade bort bollen. Gene Nabors fångade upp den, planens dominant gjorde 87-90 och sina 43:e poäng.

- Det här var hans match. Olle Håkanson fick priset som ligans bäste guard. I dag visade Gene att han är minst lika bra, säger Visscher.

Får du behålla laget?

- Jag är inte rädd för att bli av med det. Vi ska hålla kontakten med amerikanerna (Nabors och Landry Kosmalski). Vi har sagt att vi ska hålla dörren öppen för varandra.

Henrik Skiöld/TT

ARTIKELN HANDLAR OM