Peter den store

...men nu heter Redbergslids målvaktsjätte Johansson

SPORTBLADET

Gentzel lämnade Göteborg för två år sedan.

Men Redbergslids storhet har bestått.

Och Peter den store lika så.

Johansson klev in när Gentzel flyttade från Göteborg och silvret från Peter Gentzels sista år i klubben byttes mot ett guld 2000.

Och i kväll kan Peter Johansson vara målvakten bakom RIK:s andra guld på två år.

- Det ska mycket till för att vi ska släppa detta och de ska vända helt och hållet. Men det kommer att bli betydligt jämnare, säger Peter Johansson.

- Vi vet vad som gäller efter semifinalerna mot Skövde och om vi klarar att ta oss upp till 100 procent och de klarar av att ta sig upp till 100 procent vinner vi med fem-sex mål. Det kan låta stöddigt, men det är så jag ser det. Målvaktsmatchen däremot kan bli jämnare.

"Lite tråkigt att få så få skott"

Peter bygger mycket av spelet på sin storlek - och på försvarets storlek. I den första finalen släppte försvaret förbi 26 skott.

Det är lika många skott totalt som de främsta målvakterna räddar.

- Lite tråkigt att det är så få skott, men vad ska jag göra? Jag kan inte be dem släppa igenom fler skott, det vore dumt. Jag får acceptera att det är så.

- De är rätt stora typer. Jag får jobba med att täcka så mycket som möjligt och är tacksam över att jag inte behöver jobba ihjäl mig.

Inte jobba ihjäl dig? Är du lat?

- Det finns vissa som vill säga det, men spelar man i RIK kan man inte vara lat. Det går inte i hop. Men det ska till väldigt mycket extra för att jag ska ta ett extra steg.

I den första SM-finalen bokfördes han för tio räddningar på 26 skott.

20 procent av Guifs skott täcktes bort av försvaret.

- Det kan bli lite jobbigt ibland när det är så långt mellan ingripandena, men Guif passar mig, de försöker dra ner tempot och jag behöver bara stå på tårna i fem-tio sekunder varje anfall och det borde jag klara.

Han tvingades dock lämna planen i den andra halvleken av den första finalmatchen eftersom han kände av en sträckning i ryggen.

"Peter den store" utan finalförlust

Den behandlades hos en kiropraktor i går och han stod över gårdagens träning.

Men det hindrar honom inte i eftermiddagens match.

Då ska guldet med hem till Göteborg, för som förste målvakt har han aldrig förlorat någon final.

Peter den store.

Anna Carlsson