Med Peter Jihde i rutan kan SVT ha inlett en ny era

SPORTBLADET

Nyligen bjöd P3:s Ketchup in tre tonåringar för att snacka sportmedia i den veckans mest begåvade sportprogram. Alla tyckte att TV4 var roligast och mest lockande, men att SVT nog ändå kändes mest seriöst. Tre är ingen gallup, men mycket säger att att åsikten är typisk, yngre föredrar TV4. För att locka yngre till Sportspegeln krävs snart att Killinggänget får livstidsabonnemang på den alltid komiska sändningstiden 20.00.

I det scenariot är det dynamit, eller åtminstone kinapuffar, att ett av Fyransportens tyngsta varumärken, Peter Jihde, nu finns på SVT.

Klacksparkarnas okrönte mästare bland alla de stofiler som med hjälp av fnöske och ångmaskin vecka efter vecka får ihop härligt stenålderssändningar. Vad ska bli av detta?

I söndags var det livepremiär för Jihde show i samband med den första handbollsfinalen. Han introducerade lågmält sändningen med Staffan Olsson vid sin sida. På pressläktaren i Frölundaborg satt Roger Blomquist och Per Carlén. Samtidigt inleddes i Norrköping den avgörande basketfinalen. Där fanns Jacob Hård, alltför sällan livereferent av bollsport, med experten Waldo Teppans.

Under några minuter upplevde jag en känsla av att SVT-sporten nu skulle visa att gammal kan vara såväl äldst som yngst som bäst. Basket och handboll på liga- och elitserienivå tillhör inte mina favoriter. Men här skulle det göras sport-tv av hög klass. Med Jihdes "comeback" som clou. Då ville jag vara med, trots formel 1 på fyran, hockey på trean, italiensk fotboll på Canal + och allsvensk på Com hem.

Tyvärr blev det nu en västgötaklimax för Jihde. Ett envist länkfel gjorde att sändningen saboterades av digitala glapp av ett slag som man annars bara brukar få avnjuta under kalkonthrillers på TV6.

Varför vi tittare i den situationen inte genast erbjöds direktbasket meddelades aldrig. Först i den tredje perioden blev det livebilder från Himmelstalundshallen. När handbollen sedan äntligen länkades rätt längtade såväl jag som Guif efter hockey-VM - Redbergslid hade då redan avgjort.

SVT i behov av en yngre stjärnlirare med karisma

Men trots detta, den här söndagen KAN en ny era ha startat på SVT:s sportredaktion. En ny medarbetare innebär sjävfallet ingen kanalrevolution.

Men SVT-sporten har längre varit i uppenbart behov av en yngre stjärnlirare med karisma. Här har de i alla fall en en och Jihde kan sätta exempel både bland nuvarande medarbetare och kommande.

Däremot så är jag skakis inför klacksparkaren Peter Jihde. Majoriteten av Sportspegelns medarbetare är inga komiska wannabees. Ska inte ens försöka sig på lustifikationer. Så snälla Peter, FÖRSÖK inte ens att hotta upp Jan Lorentzon eller Kjell Kjellman. Det är INTE receptet för att vinna framtidens sporttittare och matchen mot TV4.

Anna Järphammar som flygande reporter under hockey-VM. Det är nog ingen vild gissning att den idén kläcktes av P-A Gullö.

Lars Nylin

ARTIKELN HANDLAR OM