Guif vann efter dramatisk SM-final

SPORTBLADET

ESKILSTUNA

Nu har Guif vunnit sin allra första SM-finalmatch i handboll efter 105 års verksamhet.

Och man gjorde det genom ett gigantiskt publikstöd, ett lyckat målvaktsbyte och en stjärna som vaknade till liv.

Guif besegrade Redbergslid med 27-26 efter förlängning och fick till en tredje och avgörande SM-final.

Matchen i Eskilstuna sporthall blev oerhört jämn och dramatisk. Det stod 12-12 i halvtid, 22-22 vid full tid och 24-24 efter de första fem förlängningsminuterna.

Vårvärmen och den proppfulla idrottshallen, som officiellt hade en publiksiffra på 2 601, gjorde att det var högtryck redan från början. Det dröjde inte länge förrän de flestas ansikten hade intagit samma röda färg som i Guifemblemet.

Tätt RIK-försvar

Men det dröjde ett bra tag innan hemmalaget lyckades kvittera RIK:s ledning, efter 19 minuters spel och 7-7. Och det dröjde ända till 20:e minuten i andra halvlek innan Guif för första gången tog ledningen, 19-18. Inte förrän då såg Guif ut som ett möjligt vinnande lag.

Redbergslidsförsvaret spelade så tätt och bra i början som bara de mångfaldiga svenska mästarna kan göra. Och landslagsspelarna Martin Boqvist och Magnus Lindén gjorde mål nästan när de ville.

Guifmålvakten Jan Ekman spikade inte igen som han brukar göra. Men framför allt var Guifstjärnan Niklas Johansson alltför osynlig. Han togs effektivt bort av RIK:arna, men sökte också avslut för få gånger.

Göteborgslaget hade tremålsöverlägen både i första och andra halvlek.

- När vi ledde med tre i andra halvlek kändes det som om vi hade chans att ta död på matchen. Men Guif spelade bra och kom tillbaka, sade RIK-tränaren Magnus Johansson.

Lyckat målvaktsbyte

Det som vände tremålsunderläget för Guif i första halvlek var det lyckade målvaktsbytet efter 25 minuter. Ekman gick ut och Johan Johnsson gick in. Han räddade två skott på två anfall och släppte bara in ett innan paus.

Och det som vände tremålsunderläget i början av andra halvlek var Niklas Johansson, vald till Årets komet i svensk handboll, som äntligen fick fart på skyttet och gjorde fyra raka Guifmål - 13-15, 14-16, 15-16 (straff) och 16-17.

Förlängningen blev lika jämn som de sista tio minuterna under ordinarie matchtid. Det skiljde aldrig mer än ett mål. Tiden talade för rutinerade RIK. Guif har bara tre spelare med SM-finalspelrutin och bara en landslagsman (Niklas Johansson).

Men hemmalaget bet sig kvar, trots att Johansson missade en straff i förlängningen. Då trodde nog de flesta att det var kört för Guif.

- Men det trodde inte jag, säger Niklas Johansson.

RIK favoriter

Thomas Wallin, som spelade för första gången från start i en slutspelsmatch, var matchens stora utropstecken. Han gjorde sex mål på nio försök och var också den som gjorde det avgörande målet - 27-26 - med en knapp minut kvar av förlängningen.

RIK är trots tisdagens förlust stora favoriter i den avgörande finalen.

- Jag tror på vinst. Men man vet aldrig, allting ska dras till sin spets på en timme, säger Magnus Johansson.

Tränarkollegan Kent Andersson i Guif tippar inte, men säger:

- Att vi visat att vi kan slå RIK, det tar vi med oss till nästa match.

Ingela Ahlberg/TT