Sebastian Henriksson nära bli matchhjälte

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Två chanser inom loppet av två minuter - men bara ett mål.

Så nära var Sebastian Henriksson och IFK Göteborg tre poäng mot Hammarby.

Istället, 1-1, och två tränare som kunde sova gott.

Han är spelaren som slitit och kämpat på alla platser i laget. På en fotbollsresa som gått genom Degerfors, Örgryte och nu IFK Göteborg har Sebastian Henriksson alltid ställt upp.

Där tränaren placerat honom, där har han spelat.

Just nu är det i anfallet - och då var han så när att stjäla alla rubrikerna och ordna tre poäng åt IFK Göteborg i söndagens match borta mot Hammarby.

Dagens räddning

I 59:e minuten nådde Henriksson högst i straffområdet, nicken träffade dock ingenting annat än ett Hammarby-ben. Men på returen fanns inga grönvita ben i vägen och 1-0 till IFK Göteborg.

De drygt 10 000 på läktarna hade knappt hunnit sucka klart förrän det var dags igen.

Gustaf Anderssons inlägg gav Henriksson öppna landskap.

Det var bara att sätta till foten om inte. . .

- Passet var aningen hårt så det enda jag kunde göra var i princip att glidtackla bollen, det blev helt enkelt för svårt, kommenterade Sebastian Henriksson.

Lars Eriksson gjorde dagens räddning och närmare än så kom aldrig Göteborg en 2-0-ledning.

Målvaktsmiss

Den missen tillsammans med Bengt Anderssons miss drygt en kvart senare i 76:e minuten gav istället 1-1 och en poäng till Hammarby.

- Det finns ingen bortförklaring. Jag hade gått om tid att ta bollen, det var mitt inlägg men det är bara att ta lärdom, sade IFK Göteborgs målvakt.

När han tappade bollen ur famnen fanns istället annan ex-göteborgare där, Andreas Hermansson.

- Experterna får säga vad de vill. Jag vet av erfarenhet att de där tipsen sällan brukar slå in. Dessutom kan vi lite, lite mer. Vi går inte på 100 procent ännu, säger Andreas Hermansson.

För det var ju så inför säsongen.

Hammarby var tippade i botten - IFK Göteborg i toppen. Men efter fyra omgångar av allsvenskan så stämmer bara ett av tipsen.

IFK Göteborg finns med i toppstriden - obesegrade.

Hammarby finns i mellanskiktet av tabellen - obesegrade.

"Bra fart"

- Jag tycker inte vi ska skämmas över vårt spel i dag. Vi hade bra fart, mycket bättre än mot Häcken och dessutom är IFK Göteborg ett bra lag, sade tränaren Sören Cratz.

- Visst är det klart att vi är lite besvikna efter att ha haft ledningen i matchen. Men Hammarby är en tuff motståndare och Söderstadion en skräckarena, sade IFK Göteborgs tränare Stefan Lundin.

Besvikelsen fanns istället hos Bengt Andersson.

- Jag tycker inte Hammarby hade något spel alls. Det var något skott utanför men det här är en match vi borde ha vunnit, sade han.

Han var själv en av anledningarna att det inte blev så.

Tobias Österberg/TT