VM-debutanten Andreas Salomonsson tvåmålsskytt

SPORTBLADET

KÖLN

Bänkad i VM-premiären - men med från start mot Ukraina.

Då tog Andreas Salomonsson chansen.

Två gånger om.

Med två mål låg VM-debutanten från Djurgården bakom Tre Kronors 5-0-seger i Köln.

Han har hunnit bli 27 år, men den före detta Modostjärnan har hittills aldrig räckt ända fram till de stora internationella ishockeymästerskapen. Han har spelat i träningslandskamperna, men petats när VM-trupperna har spikats.

I år slog Salomonsson sig in i laget.

Då tog han chansen.

På tisdagen fick Salomonsson, som var bänkad i premiären mot Lettland (5-2), vara med från start när Mathias Johanssons nackspärr inte ville ge sig. Och precis som debutanterna Johansson och Kristofer Ottosson i söndags blev djurgårdaren målskytt redan i sin första VM-match.

Efteråt var han nöjd.

- Det kändes skönt att få chansen. Vi har ett grymt bra lag och tuff konkurrens, så när man får vara med är det bara att köra. Jag hade allt att vinna.

Backhandretur

Salomonsson fick sitt första läge i numerärt överläge i inledningen av den andra perioden när han snappade upp en retur framför den ukrainske målvakten Konstantin Simtjuk. Salomonsson tog pucken, vände runt och lyfte in 2-0 till Tre Kronor med en backhand - och inledde något som kommer att räknas som en drömdebut.

För det skulle komma mer.

Redan tio minuter efter premiärmålet åkte sig Salomonsson fri från egen blålinje, men den gången missade han. Salomonsson hakades upp av backen Oleksander Savitskij, och föll men reste sig, gjorde dragningen åt höger men fick se avslutningen fastna på Simtjuks vänsterarm.

Nästa chans förvaltade han bättre.

Efter åtta minuter av tredje perioden stänkte Salomonsson in sitt andra VM-mål, på nytt efter en målvaktsretur.

Målsumpar

I och med de två målen - och sin starka skridskoåkning - var Salomonsson en av de bästa svenskarna på isen.

Men Tre Kronor som helhet var inte hundraprocentigt - och framför allt var det effektiviteten framför mål som saknades. Enbart på de två första perioderna sköt svenskarna 39 skott på mål, men bara Daniel Alfredssons och Salomonssons båda power play-mål letade sig in bakom Konstantin Simtjuk.

I den tredje perioden kompenserade Mikael Renberg en del av målsumpandet genom att trycka in 3-0-målet, framspelad av Mattias Öhlund. I matchens sista minut satte Henrik Zetterberg, en annan VM-debutant, 5-0-målet.

- I den tredje perioden kändes det som att vi jobbade ner dem, säger Mikael Renberg.

- Jag tycker att vi gjorde det bra.

Möter USA på onsdagen

Ishockey-VM:s första gruppspelsfas avslutas för svensk del med matchen mot USA under onsdagskvällen. Sverige har råd att förlora med två mål och ändå ta hem gruppsegern, förutsatt att Lettland slår jumbon Ukraina tidigare på eftermiddagen. I så fall hamnar Sverige, USA och Lettland på samma poäng, och då avgör Sveriges bättre målskillnad i de tre lagens inbördes möten.

Om Lettland däremot skulle tappa poäng måste Tre Kronor slå amerikanerna för att vinna gruppen.

De tre bästa lagen går vidare till nästa gruppspelsfas och tar med sig poängen från sina inbördes möten.

Jakob Sillén/TT