Guif-rysaren

Matchvinnaren: Vi bestämde oss för att ta sista chansen

1 av 2
GUIFARNAS GALNA GLÄDJE Guif och hemmapubliken exploderade av glädje efter slutsignalen.
SPORTBLADET

ESKILSTUNA

Avbytare i fjol.

Matchvinnare i år.

Den förändringen kan göra Guif till svenska mästare.

Tio minuter per match, mer än så spelade inte Niklas Johansson förra säsongen. Numera spelar han 60 minuter och i går sköt han Guif till seger i den andra, dramatiska, SM-finalen.

- Man måste känna att man kan vinna och alla måste våga, det avgjorde, säger Niklas Johansson.

Ljudet i sporthallen var öronbedövande när Guif hade chansen att avgöra, tio sekunder från slutet. Men Niklas Johanssons skottmiss gav förlängning och vid ställningen 24-24, i slutet av den första förlängningshalvleken, fick han chansen igen - men RIK:s målvakt Linus Bolin räddade straffen.

- Jag trodde ändå inte att det var kört, säger Niklas.

Och han fick rätt. Thomas Wallin avgjorde matchen när 45 sekunder återstod och glädjen var total - både på planen och på läktaren. Efter 105 år vann föreningen sin första SM-final.

- Det var sista chansen och vi bestämde oss för att ta den. Det är omöjligt att inte vara på topp när det är sådan fantastisk publik. Det är inte ofta man ser det i en handbollsarena, säger Niklas, nio mål i går.

Kom igång i semifinalen

Senast var i VM-finalen i Frankrike. Då satt Niklas på läktaren. Han fick en plats i VM-truppen, men kom inte närmare spel än ett par skott på uppvärmningen inför finalen.

Då sköt han sönder axeln, tvingades vila från spel i elitserien och hade sedan problem att hitta formen till slutspelet.

Men i den första semifinalen mot Drott släppte det och i gårdagens final visade Niklas varför han valts till "Årets komet" inom svensk handboll.

- Förra året, när jag kom till Eskilstuna, var första gången jag tränade ordentligt, men det gav ingen utdelning. Nu har jag två somrar med bra träning bakom mig, dessutom har jag fått mer speltid och lyckats. Däremot vet jag inte om jag är bättre som handbollsspelare, säger Niklas.

Niklas gjorde fyra mål i rad

Inför den här säsongen bytte Guif förre skytt Robert Jansson till BK Söder och Niklas Johansson fick ta över ansvaret på vänster nio.

- Jag trivs när jag har fullt förtroende och får spela 60 minuter.

Det har han visat. VM gav honom inspiration och utvecklade hans taktiska tänkande.

Det har gjort att han på bara några månader har förändrat sin inställning till sporten och sitt sätt att tänka.

- Jag lärde mig massvis, de är otroliga perfektionister och jag insåg hur mycket de tänker och pratar handboll.

I går tog han ansvar, gjorde fyra mål i rad när Guif gick i kapp i den andra halvleken och bidrog starkt till att det blir avgörande final i Göteborg.

- RIK är tuffa, men vi är lika tuffa. Jag tror att det blir en lika jämn match på söndag, med samma segrare, säger Niklas Johansson.

Avbytare när Guif förlorade SM-semifinalen i fjol.

Kan bli matchvinnare i kampen om guldet på söndag.

Anna Carlsson