Första poängförlusten i VM för Tre Kronor

SPORTBLADET

KÖLN

Första poängförlusten.

Men den förlustfria sviten är ändå intakt.

Tre Kronor nådde 2-2 (1-0, 0-1, 1-1) mot USA sedan Mikael Renberg tryckt in en retur i inledningen av den tredje perioden.

Resultatet innebär att USA och Ukraina gör Sverige sällskap till fortsättningsgrupp F.

Där väntar Finland, Slovakien och Österrike från grupp B - och något som på förhand ser ut som en trygg väg fram till kvartsfinalen.

Tre Kronor går in i gruppen med tre poäng, eftersom de tre lagen från respektive grupp tar med sig poängen från sina inbördes möten.

Bara två lag ur gruppen missar kvartsfinalerna och Sverige har om inte imponerat, så åtminstone spelat stabilt i inledningen.

5-2 mot Lettland var pliktskyldigt.

5-0 mot Ukraina så gott som klanderfritt.

Och så 2-2 mot USA - i den bästa genomköraren hittills.

Läckert ledningsmål

Sverige tog ledningen efter 13.29 av den första perioden, ett mål som var läckert, snabbtänkt - och signerat tvillingarna Sedin.

Ett direktpass av Daniel, en dragning parallellt med den förlängda mållinjen av Henrik, och en desperat chansning av amerikanske målvakten Rick DiPietro. Henrik var iskall, rundade DiPietro och lade in 1-0 med en backhand i tom bur.

Men lika heta som Sedinarna är kyliga var amerikanerna efter Tre Kronors ledningspuck. USA fortsatte att ligga på, fortsatte att kriga och fortsatte att skapa chanser.

Och de skulle få sin kvittering.

I nästa period - men på ungefär samma vis.

Tim Connolly fick pucken av David Legwand, gled in mot mål i samma vinkel som Henrik Sedin gjort vid 1-0-målet, lurade ner Tommy Salo och svepte in 1-1 efter 3.14 av mittperioden.

Bra målvakter

Efter kvitteringen fortsatte lagen att byta chanser, men Sverige hade svårt att ta sig förbi Rick DiPietro, 19-åringen som blev historisk förra sommaren som den förste målvakten någonsin att väljas först i den årliga NHL-draften (tingad av New York Islanders).

I den andra änden storspelade Tommy Salo, med strålande räddningar på skott från Ryan Kraft och Craig Darby.

Men i inledningen på den tredje perioden fick båda vika sig.

Först Salo - på Bret Hedicans direktskott.

Sedan DiPietro - när Mikael Renberg var först på en retur och snärtade upp 2-2 i nättaket efter 4.12.

Målet innebar att Sverige säkrade gruppsegern - och att sviten på tolv förlustfria matcher inför och under VM utökades till 13.

Jakob Sillén/TT