Persson och Waldner klara för åttondel

Jörgen slog Gatien i rysare - J-O lätt vidare

SPORTBLADET

OSAKA

Klubb 35 är ute på VM-resa igen. Torsdagens anhalt var tredje omgången i herrsingel och det bar vidare till åttondelsfinalerna för Jan-Ove Waldner och Jörgen Persson.

Och det var nära att de svenska pingisveteranerna hade fått sällskap av en dansk tonåring.

Foto: AP
Jörgen Persson.

Jan-Ove Waldner och Jörgen Persson är vana vid långa turneringsresor. Och det fanns likheter mellan deras matcher i Osaka-VM på torsdagen.

Båda inledde mycket övertygande, men tappade koncentration och spel i tredje set. Waldner reparerade dock skadan snabbt. Persson tvingades till skiljeset.

Jörgen Persson hade också en på papperet lättare motståndare. Fransmannen Jean-Philippe Gatien har visserligen rasat på rankingen, där han är 28:a, men tog VM-guld i singel två år efter Persson, 1993, och är fortfarande en mycket sevärd och offensiv spelare.

Tvingades till fem set

Perssons snabba resa till åttondelen förvandlades till en femsetsrysare, 21-12, 21-17, 19-21, 16-21, 21-19.

Jörgen hade 12-8 och egen serve i tredje set. Då rasade allt.

- Min svåraste motståndare är nog jag själv, sade Persson. Plötsligt var det den gamla Persson. Och i fjärde set fick jag krampkänningar i vaden.

- Men jag fick en bra start i femte och jag brukar vara seg i fem set.

Men Gatien hade 19-18 i sin serve i skiljeset. På de två sista bollarna tog Persson hjälp av nätkanten innan en störd Gatien slog ut. Matchen igenom låste Perssons den vänsterhänte fransmannen med att envist spela på hans backhand.

Waldner slog tysk

Jan-Ove Waldner samlade på skönhetspoäng mot Peter Franz. Tysken hade förmåga att hinna upp flera av Waldners vidvinklade mästerverk och när Waldner plötsligt började tveka var Franz inte sen att utnyttja situationen.

- Han slog ju en taiwanes så jag visste att han är i jätteform, sade Waldner. Men jag har inte sett honom så här bra. Han var bra på att springa upp bollarna och jag fick tillbaka kanoner från båda hållen.

Franz tog timeout vid 9-10 i tredje set. Det fick omedelbar effekt. Setet rann i väg till 21-17 i tyskens favör.

Och det såg ut att gå mot skiljeset även för Waldner. Vid 8-12 servade han dock hem fem raka poäng och vann sedan ett par strålande dueller innan han spikade segern till 21-17, 21-18, 17-21, 21-15.

- Jag vet ju att jag är en bättre spelare än han och den enda gången jag förlorat en femsetare var i Australien för en del år sedan. Det sitter nog i bakhuvudet hos honom.

Persson mot världsettan

Både Waldner och Persson har visat att de har storspelet i sig. Men i åttondelarna har den svenska superduon inte råd med några djupdykningar. Persson avancerade till möte med Wang Liqin tidigt på fredagsmorgonen svensk tid. Kinesen är världsetta, men gick fem hårda set mot polacken Lucjan Blaszczyk i tredje omgången.

För Waldner handlar det om en gammal bekant, Vladimir Samsonov. Vitryssen med det kattlika rörelsemönstret och det oberäkneliga spelet leder den inbördes statistiken.

Vunnit de viktiga matcherna

Men de klassiska mötena i stora sammanhang har Waldner tagit hem. Först VM-finalen i Manchester 1997, där han utklassade Samsonov. Sedan OS-semifinalen i Sydney, där han vände 0-2 till en strålande seger.

- Det är det jag får ha med mig, sade Waldner. Den här matchen är nog viktig för honom. Jag vet att jag måste upp på hög nivå för att slå honom.

Herrsingeln i Osaka ser helt öppen ut. Så gott som alla favoritnamn har tappat set. Ingen har sett omöjlig ut. Exempelvis var den 19-årige dansken Michael Maze var bara några bollar från VM-singels största knall innan han till slut föll med 16-21 i skiljeset mot OS-mästaren Kong Linghui.

- Men de högst seedade visar ändå sin styrka och vinner, sade Waldner. Det spelar ingen roll hur man vinner, bara man gör det. Sen är det ju ny match.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM