Ett skydd kan rädda VM-guldet

Rickardsson: Jag kör precis som vanligt, det kommer inte hindra mig

1 av 2 | Foto: LARS ROSENGREN
Tuffe Tony Rickardsson kör VM-deltävlingen i Berlin i morgon, trots ett brott på mellanhadsbenet i tummen. Ett specialskydd gör det möjligt.
SPORTBLADET

Här är skyddet som kan rädda ett svensk VM-guld.

Det gör att Tony Rickardsson kan köra i morgon - trots en fraktur i handen.

Han kan göra det utan smärta och utan att riskera framtida men.

Skyddet har tillverkats speciellt för Tonys skadade hand. Det används utanpå tävlingshandsken och har till uppgift att stabilisera tummen och lindra smärtan.

- Jag kör precis som vanligt, det kommer inte att hindra mig, säger Tony Rickardsson.

Årets första VM-deltävling i speedway avgörs i Berlin, Tyskland, i morgon. Tony skadade sin hand i samband med en vurpa i elitseriepremiären för tre dagar sedan. Han körde omkull i den andra kurvan på det första varvet och åkte med hög fart in i skyddsräcket. Han låg länge kvar på banan, men reste sig sedan och linkade av banan.

Smärtan ökade i går

Med handen i ett stort bandage.

Han befarade att båtbenet var brutet, men valde ändå att inte röntga handen. Men natten till i går tilltog smärtan.

- Jag hade på känn att något inte stod rätt till och tyvärr besannades den känslan, skriver Tony Rickardsson på sin hemsida.

- Jag väljer trots det tråkiga beskedet att tävla. Men jag kör enbart om det känns okej, skulle det göra för ont efter ett par heat så avbryter jag tävlingen. Det är ändå bättre att åka dit och få några poäng än att inte få några alls.

Han vann VM-guld såväl 1998 som 1999, men i fjol förstördes hans chanser av en diskvalificering.

I går besökte han Sorna Rajan, specialist på handkirurgi, för att få hjälp.

- Det är ett brott på ett mellanhandsben i tummen och det måste opereras, säger Sorna Rajan.

- Men han vill köra i helgen och vi har tillverkat ett stödbandage som fixerar brottet och gör att skadan inte förvärras. Skyddet håller tummen på plats, så det gör inte ont, men efter helgen måste han opereras.

Missar några matcher

Det betyder att Tony Rickardsson blir borta från speedwayen i mellan fyra och sex veckor. Därmed missar han ett par elitseriematcher med Masarna.

Men han hoppas på att vara tillbaka till Englands GP den 9 juni. Det skulle innebära att han inte missar någon deltävling i årets VM och att chanserna till ytterligare ett VM-guld finns kvar.

Tack vare ett skydd i dykardräktsmaterial.

Anna Carlsson