Daniel Sedin borta från VM

Tvingas opereras för diskbråck

SPORTBLADET

KÖLN (TT:S UTSÄNDE)

Han vaknade med ryggsmärtor och förstod att något var fel.

Nu är ishockey-VM över för Daniel Sedin, 20.

Tre Kronor-forwarden har drabbats av diskbråck och opereras sannolikt redan under lördagen.

- Vi väntar bara på klartecken från Vancouvers klubbläkare, säger landslagsläkaren Lennart Hovelius.

Enligt Tre Kronors medicinska expert sitter skadan vid ryggradens femte nervrot, på vänster sida och ganska långt ner mot ryggslutet.

Daniel Sedin hade ont i samma område av ryggen i slutet av mars, och tvingades avstå fem matcher för sin NHL-klubb Vancouver.

- Det var säkert ett förstadium till det här, säger Hovelius.

Diskbråck som spruckit

Under ishockey-VM i Köln har smärtorna dykt upp igen - och intensifierats. Problemen uppmärksammades redan under torsdagen, när Daniel Sedin vaknade med värk som strålade från ryggen och ut i vänsterbenet.

Nya smärtor natten till fredagen gjorde situationen mer akut.

- I morse kunde han inte sträcka upp vänsterfoten, ett tecken på att en nerv i ryggraden var påverkad, säger Lennart Hovelius.

Efter en magnetröntgen konstaterade läkarna att Sedin drabbats av ett diskbråck som spruckit, och som enligt Hovelius kräver operation.

- Man går in och frilägger nervroten och avlägsnar sånt som klämmer mot nerven. Ingreppet kan ta en timme, kanske en och en halv. Det beror lite på hur den utförs och av vem.

Liten risk för men

Ingreppet utförs sannolikt redan under lördagen, förutsatt att läkarna i Daniel och tvillingbrodern Henriks NHL-klubb Vancouver lämnar klartecken.

Därefter väntar en eller ett par dagars vila på sjukhuset innan Sedin får resa hem.

Enligt Hovelius är risken för framtida men liten.

- Det f i n n s en risk att han inte återfår all styrka i vänsterfoten, eftersom den femte nervroten försörjer den muskulatur som används för att lyfta foten - men så tror jag inte att det blir.

Rehabiliteringstiden efter en diskbråcksoperation varierar.

- Ofta kan man åka hem redan dagen efter och börja röra sig ganska snart.

När kan han spela ishockey igen?

- Till hösten.

Utan tvekan?

- Ja, utan tvekan.

Ingen ersättare än

Sedins skada innebär att Tre Kronor är en man kort under fortsättningsgrupp F. I dagsläget finns tre målvakter och fyra fulla femmor, men en ersättare för Daniel Sedin kan plockas först till en eventuell kvartsfinal. Då får varje nation anmäla ytterligare fem spelare.

Tre Kronors general manager Anders Hedberg:

- Det här är så färskt att vi inte funderat så mycket på ersättare än.

Det finns två alternativ.

Det första är att vänta in förstärkning från NHL, från de lag som åker ur Stanley Cup-slutspelets kvartsfinaler. Men Hedberg har inte fått något konkret klartecken från någon av de sex svenskar som är kvar - bara ett negativt besked från Los Angeles back Mattias Norström.

Andra alternativet är att plocka med någon av de spelare som fick kliva av dagen före avfärden till Tyskland.

- När Huselius skadade sig i sista matchen före VM sade jag åt en av spelarna att hålla igång, men sedan har jag ringt och pratat med honom och konstaterat att Huselius kunde spela, säger Anders Hedberg.

Vem vad det?

- Johan Davidsson.

Jakob Sillén/TT

ARTIKELN HANDLAR OM