”Jag har ingen aning om varför de gnäller så på VM-läktaren”

SPORTBLADET

Antingen sitter man på VM-läktaren bland de "gnälliga gubbarna", eller bland Peking fanz på Östra läktaren.

För Johan Larsson, 23, är valet enkelt.

- Jag vill vara med och skapa fest på Parken, säger han.

Foto: LASSE ALLARD
GLADA UNGDOMAR Det är till stor del en yngre publik som står i klacken. Men även medelålders män har börjat vara med och heja.

Sedan Peking fanz bildades 1997 har Johan stått i klacken. De tre första åren stod fansen på kortsidan där de såg dåligt och hördes ännu sämre.

Supporterklubben ville stå på Östra sittplatsläktaren - på långsidan - för att få med sig övrig publik i sina ramsor. När de förra säsongen fick tillstånd till det, började det hända saker.

- Vi försöker ha tifo inför varje match för att få med övrig publik. Det märks att de gillar vad vi gör och det blir allt lättare att få igång dem. Sakta men säkert blir de bättre. Till slut kan det nog blir riktigt bra drag.

Klappar mest

I de flesta fall hänger inte publiken på Östra läktaren med i Peking fanz ramsor. De nöjer sig med att klappa i takt. Men när det går bra för IFK blir de mer lättflirtade.

- Det behövs nästan att vi ska leda med ett par mål för att de ska vara med. Då kan vi till och med få dem att svara på "sittplats, sittplats, är ni klara?", säger Johan Larsson.

Men något "andra sidan är ni klara?", är det inte tal om. På andra sidan finns nämligen VM-läktaren, omtalad för sin kritiska publik.

Trivs i lugnet

Partyläktaren mot gnälläktaren, i alla fall om du frågar Peking fanz. Men Robin Sandberg, 17, har bytt sida. Från den Östra läktaren till VM-läktaren. Och han trivs bättre i lugn och ro.

- Man kan följa matchen på ett helt annat sätt när man sitter på den sidan.

Robin har fått utstå tråkningar ett antal gånger för att han sitter "bland gubbarna". På VM-läktaren finns en blandad publik, med exempelvis många barnfamiljer.

Men enligt Robin är den typiske besökaren 65 år och bär keps.

- Men jag har ingen aning om varför de gnäller så mycket. Det bara sprider sig.

Fick nog med gnäll

Ibland sitter Johan Larsson också på VM-läktaren, då tillsammans med tifo-ansvarige Mattias Jansson. De filmar klacken, när Peking fanz har något extra häftigt på gång.

- En gång när jag satt där förra säsongen och vi låg under med ett par mål, var det så mycket gnäll att jag fick nog. Jag sa åt dem att de skulle heja på laget istället för att bara klaga.

"Gå över till andra sidan du istället", fick Johan till svar.

Var sitter du helst på Idrottsparken?

Johan Fyrk