Coventry utsparkat – efter 34 år

Ljungberg sköt Arsenal till Champions League

SPORTBLADET

STOCKHOLM/LONDON (TT)

Efter 34 år tog det slut.

På lördagen åkte klassiska Coventry ur Premier League.

- Om man tappar 2-0 till 3-2 i en ''måstematch'' har man inget i Premier League att göra, säger Coventrybacken Tomas Gustafsson.

Foto: REUTERS
LYCKLIG SVENSK Fredrik Ljungberg var med och sköt sitt Arsenal till Champions League. Lika muntert var det inte för svenskarna i Coventry.

Klubben från hjärtat av England har lyckats hanka sig kvar i högsta serien allt sedan säsongen 1966/67.

Men nu är epoken över.

Trots 2-0-ledning i ''måstematchen'' mot Aston Villa föll Coventry med 2-3.

- Men det är ju inte bara en match. Vi åker ut för att vi varit för dåliga sett över hela säsongen. Vi har gjort för få mål och släppt in för många, säger Gustafsson i telefon till TT.

''Tobbe'' själv har haft ett tung säsong i Coventry. Knäskadan han fick under EM förra året har gjort att han inte spelat en enda A-lagsmatch.

- Men min puttning har blivit bättre. . .

- Skämt åsido. Det har varit ett deppigt år både för mig personligen och för klubben. Men jag siktar på revansch nästa säsong.

Gustafsson spelade 45 minuter fotboll i reservlaget i onsdags.

- Knät svällde upp lite efter den matchen, men det är alla fall på rätt väg.

Hadji stod över VM-kval

På rätt väg var också Coventry i matchen mot Aston Villa. Den marockanske mittfältaren Mustafa Hadji lämnade återbud till VM-kvalmatchen mot grannlandet och ärkerivalen Algeriet. Och den hårfagre teknikern gjorde både 1-0 och 2-0 för ''de himmelsblå''.

Men Aston Villa reducerade genom Darius Vassell, sedan skickade Juan Pablo Angel och Paul Merson ned Coventry i ettan med två mål de sista nio minuterna.

Därmed får Coventry göra Bradford följe ner i division 1.

Den svenske landslagskeepern Magnus Hedman lär dock inte följa med laget till ettan. Mot Villa fick han återigen sitta på bänken till förmån för tonåringen Chris Kirkland.

I svenskklubben Coventry finns också hjälptränaren Roland Nilsson.

Derby kvar

Derby tog chansen som inte Coventry tog. Efter en mycket överraskande 1-0-seger på Old Trafford mot klara ligasegraren Manchester United säkrade Derby nytt kontrakt i högsta serien.

Kampen för att undvika den tredje och sista nedflyttningsplatsen står nu mellan Middlesbrough och Manchester City. Fördel ''Boro'' som har fyra poäng upp på City, som dock har två matcher kvar att spela.

Snyggt Ljungbergmål

Fredrik Ljungberg gav Arsenal ledningen i toppmötet med Leeds. Ljungberg väggade sig igenom Leedsförsvaret med hjälp av Thierry Henry och avslutade sedan mycket tjusigt och kyligt genom att vicka bollen förbi Leedsmålvakten Nigel Martyn med två nätta tillslag med vänsterfoten.

Fullträffen var Fredriks fjärde mål på de senaste fem matcherna - och hans femte totalt i ligan den här säsongen.

- Jag har spelat lite längre fram i plan de senaste matcherna. I början på säsongen hade jag mer defensiva uppgifter, säger Ljungberg som förklaring på sin plötsliga målkavalkad.

Ljungberg var också nära att bli tvåmålsskytt. Men en nick i helt fritt läge gick långt utanför.

- Det var en fin chans. Jag får träna så jag inte gör samma sak i FA-cupfinalen, säger Ljungberg.

Arsenal vann till slut med 2-1 och har nu grepp om andraplatsen med två matcher kvar att spela.

Hattrick av Owen

Det är FA-cupfinalmotståndaren Liverpool som jagar, fyra poäng bakom. Även ''Pool'' har två ligamatcher kvar att spela. I lördagens 3-0-seger mot Newcastle gjorde Michael Owen hattrick .

Fredrik Ljungberg var inte den ende svenske målskytten i England. Även Mathias Svensson nätade. Det hjälpte dock inte, Charlton föll med 2-3 borta mot Stefan Schwarz Sunderland.

Niclas Alexanderssons Everton föll med 1-2 borta mot Chelsea.

Lars Markusson/TT Göran Sundberg/TT