Sverige fortfarande obesegrat i VM

Men Slovakien bjöd på tufft motstånd

SPORTBLADET

KÖLN (TT:S UTSÄNDE)

Första VM-målet i år satte han i fredags, i Tre Kronors 11-0-seger mot Österrike.

Målet på lördagen var viktigare.

Mattias Öhlunds slagskott från blålinjen betydde 3-1 mot Slovakien - och ett bra utgångsläge inför kvartsfinallottningen.

- Om jag såg luckan? Nej, jag bara blundar och skjuter, säger Öhlund efter segern.

Foto: REUTERS
Mikael Renberg kör över Slovakiens Miroslav Hlinka.

Kvartsfinalplatsen var redan säkrad, men det var ändå viktiga poäng som stod på spel mot slovakerna i fortsättningsgrupp F.

Tre Kronors general manager Anders Hedberg:

- För att få en sån lätt kvartsfinallottning som möjligt är det viktigt att ta poäng i såna här matcher. Det underlättar med varje seger.

Och det började bra för svensk del - med Kristofer Ottossons mål i numerärt överläge efter 18 minuter av den första perioden.

Slovakisk replik

Nästa svenska mål kom i inledningen av mittperioden, när Per-Johan Axelsson lurade ner den slovakiske målvakten Pavol Rybar, höll i pucken, väntade och väntade - och skickade in 2-0 i så gott som öppen kasse.

Elegant och vackert.

Men Axelsson gör ingen större sak av sitt tredje VM-mål i Tyskland.

- Äh, jag var ju tvungen att hålla i eftersom målvakten låg i vägen ganska länge, säger Bostonforwarden när det talas om iskalla nerver och stekheta handleder.

- Men efter det målet så tappade vi faktiskt mycket av spelet. Vi slutade åka skridskor och släppte in dem i matchen, säger Axelsson.

Omdiskuterad reducering

Efter 9.25 av den andra perioden kom också slovakernas 1-2-reducering - ett mål som blev omdiskuterat.

Forwarden Ladislav Nagy sköt på Daniel Tjärnqvists klubba, så pucken for upp i luften och landade ovanpå Tommy Salos målbur. Därifrån slog Zdenko Ciger ut pucken från undersidan av nätet, och Richard Zednik petade in den över mållinjen i tumultet framför Salo.

Svenskarna menade att det måste ha varit hög klubb på Ciger, men domaren Leonid Vaisfeld, Ryssland, valde att godkänna målet sedan han repriserna från målkameran.

Hossa skadad

Slovakerna tvingades genomföra matchen mot Sverige med en av sina viktigaste spelare, kvicke forwarden Marian Hossa, på läktaren. Den 22-årige NHL-stjärnan, som producerade 75 poäng (32 mål och 43 assist) på 81 matcher för Ottawa i år, klev av i den tredje perioden mot Ukraina i fredags - i något som många trodde var en ren försiktighetsåtgärd.

Men Hossas knäskada visade sig vara så allvarlig att han inte kunde ställa upp mot Tre Kronor på lördagskvällen.

Och med Hossa borta förmodades Slovakien tappa fart, kraft och målfarlighet.

Men även utan sin största stjärna tvingade slovakerna Tommy Salo till flera bra räddningar, främst i den andra perioden.

Öhlund libero

I den tredje perioden kastade förbundskapten Hardy Nilsson om en del i laget, och placerade bland annat Leif Rohlin som halvback och flyttade ner Mattias Öhlund som libero.

Slovakien fortsatte att jaga för en kvittering, men det var Tre Kronor som fick nästa mål.

Jörgen Jönsson lade fram pucken till Öhlund i power play efter 14.40, Öhlund drog till direkt - och målvakten Pavol Rybar hann knappt reagera.

- Det var viktigt med en seger mot bra motstånd. Vi känner att vi börjar komma in i det här nu, och det betyder mycket framöver.

Sverige avslutar fortsättningsgrupp F på tisdag, mot Finland.

Jakob Sillén/TT