Bus med barnen – och bus på planen

Hårdingen vill avsluta karriären med SM-guld

SPORTBLADET

Älskad i Eskilstuna och hatad av sina motståndare.

I 19 år har han varit elitseriens hårdaste spelare.

Men efter dagens final lägger Jimmy Jonsson av – och han vill göra det som svensk mästare.

Foto: PETER TINNERT
TUFF HANDBOLLSPAPPA Tvillingarna Jesper och Johan har elitseriens tuffaste pappa. Åtminstone på planen. Utanför planen är han betydligt mjukare. I dag spelar Jimmy Jonsson sin 434:e – och sista – handbollsmatch. Målet: ett SM-guld.

1982 debuterade han i elitserien, 17 år gammal. I eftermiddag gör han sin sista match.

– Att få spela en avgörande SM-final i sin sista match är inte många som har möjlighet att göra. Vi kommer att ge allt för att vinna, säger Jimmy Jonsson.

Det gjorde Guif i Eskilstuna i den andra SM-finalen. De spelade hårt och tufft, ibland fult – och lyckades stoppa Redbergslid gång på gång. RIK-spelarna fick slita hårt för vartenda mål, för det gör ont att försöka ta sig förbi Jimmy Jonsson och hans försvarskamrater.

– Man märker rätt tydligt att vissa spelare gärna undviker närkamper. Men handboll är en kampsport och det kan göra ont, säger Jimmy Jonsson.

”Jag spelar även om det gör ont”

– Jag kommer inte att kliva undan. Jag har aldrig gjort det och kommer aldrig att göra det. Det skulle aldrig falla mig in. Jag har en viss rutin. Aldrig att jag ger upp, även om jag får en smäll och det gör ont så spelar jag vidare.

Han är tuff, stentuff. I alla fall på banan. Där har han skrämt motståndare i 19 säsonger och han är den spelare som gjort flest elitseriematcher. Den tredje SM-finalen blir hans 434:e match.

– Jag lägger av nu för att det är dags, det är nog många lag som vill att jag ska sluta.

Elithandboll i 19 år, hur ska du klara dig utan?

– Det blir svårt. Det har blivit ett liv och jag vet inte hur det blir efter det. Det blir nog tufft, en svår omställning.

Du har kallats för riksbusen och blev i fjol framröstad till elitseriens buse. Är du en elak typ?

– Nej det är jag inte. Alla linjespelare spelar tufft och jag blev framröstad i fjol, men jag tar det inte så allvarligt.

Motståndarna nämner hans namn med en suck. De vet att det gör ont när han är i närheten, både i anfall och försvar. De vet att han har rutin och att han kan få ett helt lag – och publiken – att tända till.

Men vid sidan av planen är han allt annat än hård. Pappa till ett tvillingpar – som självklart spelar handboll och som varit med i hallen de senaste åren.

– De tar efter, sliter och drar lite i tröjorna som vi gör. Det märks att de är lite miljöskadade när de går i bollskola och frågar tränaren om de inte kan få träna kontringar, säger Jimmy Jonsson och skrattar.

– Det är mycket möjligt att jag kommer att engagera mig i deras spel, det brukar bli så. Det är många före detta A-lagsspelare som tränar sina söner i Guif.

Pass upp, om ungefär tio-tolv år kan det vara dags för Jonsson att regera i elitserien igen.

Har 433 matcher i elitserien

Anna Carlsson