Wang ordnade storslam åt Kina

Stormakten tog alla guldmedaljerna i VM

SPORTBLADET

OSAKA

Han ställdes över både i semifinal och final i lagtävlingen.

Men till sist stod han Wang Liqin ändå där som den store segraren i bordtennis-VM.

Han följde upp dubbeltriumfen med att ta sitt första VM-guld i singel i den helkinesiska finalen.

Foto: AP
BÄST Wang Liqin tog guld i både singel och dubbel.

Wang Liqin blev asiatisk mästare redan 1998. Han har varit världsetta sedan augusti. Nu har 22-åringen från Shanghai klivit högst upp på pingistronen. Han startade som så ofta förr svagt och blev utklassad av Kong Linghui och hans vassa forehand i två set. Men sedan började 1995 års världsmästare och OS-ettan Kong missa och Wang Liqin fick bättre ordning på sitt spel. Wang vann till slut med 11-21, 11-21, 21-16, 21-13, 21-13.

Wang fick revansch

Wang och kvinnliga namnen Wang Nan blev båda dubbelmästare, i dubbel och singel.

Wang fick också revansch på Kong, som vunnit de fyra senaste mötena. Det var fjärde gången på nio matcher som Wang vann. Som i november 1999, då de möttes i finalen i SOC i Karlskrona.

En poäng i sammanhanget är att både Wang och Kong spelar med handskaksfattning på europeiskt manér. Det var första gången som två "handskakare" från Kina möttes i en VM-final.

Persson kvar i Japan

Jörgen Persson fanns på plats i Osaka Municipal Central Gymnasium. Han finns kvar i Japan för att spela i inbjudningscirkusen, som kommer att engagera honom under två-tre månader även nästa år.

- Det är match i Nagoya på tisdag, sade han. Jag ligger trea i cirkusen och det gäller att hamna bland de fyra främsta för att få vara med i slutspelet i juni. Just nu leder Steffen Fetzner före Jean-Philippe Gatien.

Wang och Kong ohotade i pingistoppen

Singelfinalisterna Wang Liqin och Kong Linghui befäste sina positioner i toppen på världsrankingen i bordtennis.

För svenskarna blev det inga eller få förändringar på den nya rankingen som presenterades direkt efter de sista VM-finalerna i Osaka.

TT:s utsände

ARTIKELN HANDLAR OM