Hockey på trean är bättre än sitt rykte

Så tro inte på allt som sägs i lunchrummet

SPORTBLADET

Nånstans mitt i matchen Tre Kronor-Slovakien ställe Radiosportens Lasse Granqvist kvällens bästa fråga. "När nås brytpunkten då ledningen tvingas överväga Fredrik Modins plats i laget?" undrade Granqvist på sitt exalterade sätt, riktad till bisittare L-G Jansson.

Denne muttrade torrt: "För mig nåddes brytpunkten för flera matcher sedan".

LARS NYLIN

Dagens dialog från ett hockeyteam som - lysande kompletterat av Tommy Åström - är överlägsna annan VM-bevakning i etermedia.

Själv närmade jag mig samma match med en helt annan brytpunkt i bakhuvudet. Hur lång tid skulle det ta innan jag bröt ihop av ilska över att TV3 nu tagit steget fullt ut och gjort renodlad höhöhöig jipposhow av VM?

För exakt så hade jag hört att kanalens bevakning var denna gång. Ingen normalt funtad orkar totalengagera sig i ett modernt hockey-VM från dag ett.

Ett smärre under av seriositet

Men strötittande, mejl, läsande av gästböcker, lunchsnack, allt det hade gjort att jag "visste" att trean denna gång hade gett tönt-tv ett slutgiltigt ansikte.

Anna Järphammar, pseudogestalter från "Baren", Jörgen Mörnbäck, comeback av PA Gullö, gästande kändisar i sketcher så penibla att man längtar efter Martin "Fotbollsgalan" Stenmark, tävlingar, tävlingar, tävlingar och tävlingar.

Så var VM i trean hade jag fått veta på förhand. I verkligheten visade sig bevakningen av matchen vara ett smärre under av seriositet.

För att vara i TV3, alltså.

Alla som följer fotbollens Champions League vet att kanalen visserligen kan producera 100% kvalitet.

Men under ett långrandigt hockey-VM, förmodas redaktionen plötsligt appellera till de breda folklager som flockats i miljarder kring "Baren", "Adam", "TV 3 Direkt" och andra kvalitetssatsningar.

Det är då Järphammar och hela IQ-reserven kommer in i handlingen.

Personligen avskyr jag all tramsifiering av sport. Men IQ-reserven stör ändå inte mer än marginellt.

I centrum finns trots allt Claes Åkeson, Tommy Boustedt, Åke Unger och Lasse Kinch med en rimligt seriös attityd.

Även Håkan Södergren har skruvat ner sig ett snäpp.

Här finns också Bo "Kulon" Lennartsson, som skulle kunna bli hockeyns begåvade svar på Thomas Nordahl om trean och "Kulon" vill.

Problem har jag bara med Jonas Bergqvist.

Dennes besynnerliga accent - i kombination med överagerande - gör att jag bara lyssnar på hur han pratar, inte på vad han säger.

Det finns dock en annan aspekt på treans sändningar som stör något monumentalt. Reklamavbrotten. Man behöver inte vara medlem i Mensa för att förstå varför reklamen finns där.

Nu är det på allvar

Däremot så är det en gåta att företagen betalar dyrt för att överexponera sina produkter på ett så uppenbart irriterande sätt. Framförallt gäller det avbrotten mitt i spelet.

Jag kommer ALDRIG att servera mina barn en viss sorts miniburgare efter att ideligen blivit avbruten när jag istället vill se varför Mattias Öhlund åkte ut.

Så länge trean, eller någon annan satellitkanal, har sändningsrättigheterna till VM lär vi få räkna med dylikt. Men det finns ju alltid möjligheten att köpbojkotta de mest enerverande filmerna. TV3:s matchbevakning är dock ingen enerverande produkt. Vad du än fått höra på lunchrasten.

Och i kväll börjar det äntligen på riktigt.

ARTIKELN HANDLAR OM