”I morgon blir han tränare i Plannja”

Sportbladets källor: David Visscher har redan bestämt sig

SPORTBLADET

I morgon blir det klart. David Visscher blir Plannjas nye coach.

- Klubbens proffsighet och den livskvalitet som min familj kan få i Luleå är mycket lockande, säger han till Sportbladet.

Foto: PETER KJELLERÅS
Nu Lyfter han mot norr 08:orna får nu överlämna sin succécoach David Visscher till Plannja.

Enligt källor till Sportbladet har David Visscher redan bestämt sig. Han kommer att säga ja till Plannja och bli klubbens nye coach.

- Jag vill inte kommentera det. Jag har lovat att lämna besked på fredag och vill i alla fall ge 08 Stockholm en chans att komma med ett erbjudande, säger han.

Något som 08:orna inte hade lyckats göra sent i går kväll.

- Plannjas erbjudande har däremot varit solklart, generöst och proffsigt. Det är klart det är lockande.

I tisdags tillbringade han och hustrun Heléne ett dygn i Luleå för att diskutera kontraktsförslaget och titta närmare på klubbens verksamhet. Och för att se om Luleå kan passa som ny bostadsort.

"Fula ankungen" som blev en svan

- Vi kan inte fatta det här beslutet utan att min fru fått chans att åtminstone se staden. Hon är uppvuxen i en mindre stad så jag tror att Luleå kan passa familjen bra, säger han.

Just nu är familjen på semester hos släktingar för att fundera över beslutet.

- Om jag väljer att flytta är det killarna i laget jag kommer att sakna. Det hjärta killarna i 08 spelat med är otroligt. Det kommer jag alltid att minnas.

David Visscher är den fula ankungen i svensk basket. Hans basketkarriär har varken varit särskilt glamorös eller framgångsrik. Tills nu.

Då den fula ankungen har visat sig vara en vacker svan.

- Förra säsongen var många beredda att idiotförklara mig. Nu är jag Årets coach. Själv upplever jag inte att jag förändrats någonting. Jag är samma människa och coach då som nu, säger han.

De andra amerikanska coacherna i basketligan har det gemensamt att de en gång i tiden varit stjärnspelare. David harvade däremot omkring i division 2-laget Västervik, långt från all glans och glamour.

När Visscher kom gick allt åt skogen

Nu hamnade han i stället på slumpens vägar i Solna och sedan i 08 Stockholm. Året innan Visscher blev coach för 08:orna gick laget till SM-final. Med Visscher vid rodret gick det åt skogen och klubben missade slutspelet för första gången någonsin.

Som om inte det räckte drabbades Visscher av en personlig tragedi. Visschers far, som också var coach, drabbades av en hjärntumör och dog.

- Det var en mycket svår tid, säger David Visscher.

Nu har vinden vänt och snart kan han vara coach för Sveriges bästa basketklubb under de senaste tio åren, Plannja. Och Visscher lär bli en helt ny upplevelse för Plannjaspelarna. Visscher låter helst spelarna själva styra spelet.

- I Sverige är trenden att coacherna ska stå och skrika hela tiden. Många vill detaljstyra spelet och när en spelare gör något dåligt skäller de ut honom. Varför ska man göra det? För att skämma ut honom inför 2000 åskådare, hans föräldrar och flickvän? Det skulle jag aldrig göra.

Thomas Arnroth

ARTIKELN HANDLAR OM