Peter Forsberg opererad

Missar resten av Stanley Cup

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Peter Forsberg opererades natten till torsdag svensk tid för sprucken mjälte och missar därmed resten av Stanley Cup-slutspelet.

Operationen skedde bara ett par timmar efter att hans Colorado besegrat Los Angeles med 5-1 och gått vidare till semifinal i NHL-slutspelet.

- Vi har inte pratat med Peter ännu. Allt jag vet är att operationen gått bra, säger Peter Forsbergs mamma Gudrun till TT.

Efter den sjunde och avgörande matchen i Denver mot Los Angeles gick "Foppa" med några kamrater på restaurang för att fira, skriver internetsidan nHockeyreport.com.

På restaurangen började svensken att må illa och personer i hans sällskap kontaktade Color klubbledning. "Foppa" fördes omedelbart till sjukhuset Rose Medical Center där han blixtopererades för sprucken mjälte.

- Vi fick veta det genom en person i Colorados klubbledning, som ringde till Kent och berättade vad som hänt. Peter måste ha fått en smäll under matchen, säger hans mamma Gudrun.

Hostade blod

Enligt tidningen The Denver Post visade heller inte "Foppa" några tecken på att vara skadad efter matchen. Han genomförde en rad intervjuer innan han lämnade Colorados hemmaarena.

Därefter ska han börjat hosta upp blod.

- Jag vet att han opererades på förmiddagen och att operationen ska ha gått bra. Han ska vara kvar en vecka på sjukhuset för observation, säger Gudrun Forsberg.

Därmed missar Forsberg, inte bara semifinalmötet mot St Louis, utan även en eventuell Stanley Cup-final.

Den svenske hockeystjärnan har varit skadeförföljd under sin karriär i NHL. Säsongen 1999-2000 kunde han bara spela 49 matcher efter bland annat en axeloperation, en svår hjärnskakning och dessutom en knäskada.

- Det har varit skador i axlar och hjärnskador men aldrig mjälten. Smällen måste ha tagit ordentligt eftersom mjälten spräcktes. Vi får glada över att det upptäcktes så snabbt, annars kan ju buken ha fyllts av blod och då kan han blivit riktigt dålig, säger Gudrun Forsberg.

Olausson nära dö

Svenske hockeyspelaren Fredrik Olausson var mycket nära döden för drygt en månad sedan. Han spräckte också mjälten i samband med en match i schweiziska ligan. Enligt läkare var situationen så illa att hade han kommit till operationsbordet bara 15 minuter senare hade hans liv inte gått att rädda.

Tänker ni åka över och träffa Peter?

- Han har ju vänner runtomkring sig i Denver, men vi vill först prata med honom.

Tobias Österberg/TT