Vinciguerra klar för semifinal i Rom

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Talangen har aldrig någon tvivlat på.

Nu har Andreas Vinciguerra visat att han även har kylan.

Två setbollar mot sig vände han i seger - 7-6, 6-2 - mot Harel Levy, Israel, och den största framgången hittills i Vinciguerras tenniskarriär.

Foto: AP

20-årige Vinciguerra har kallats svensk tennis framtid flera gånger än han kan minnas. Men de stora segrarna har hittills kommit i de små turneringarna.

En turneringsseger i Köpenhamn var största framgången - till nu. För semifinalplatsen i Masters-turneringen i Rom är beviset på den framgång han hade hoppats skulle komma - men inte så snabbt.

- Det gick verkligen jättebra i dag men samtidigt är jag överraskad. Jag trodde aldrig att jag skulle ta en plats i semifinalen, säger Andreas Vinciguerra.

- Det här är helt klart den största framgången någonsin för mig, säger han till TT.

De nio Masters-turneringarna är de tennistävlingar som i status, prispengar och ATP-poäng räknas snäppet under de fyra stora Grand Slam-turneringarna.

Stora prispengar

Genom semifinalplatsen är Vinciguerra garanterad motsvarande 1,1 miljoner kronor i prispengar. Han har också spelat ihop minst 45 ATP-poäng, vilket med största säkerhet gör att "Vinci" kommer att klättra i ATP-rankningen från nuvarande 30:e plats till omkring 15:e.

I så fall kommer han att vara högst rankad av de svenska tennisspelarna på nästa ATP-ställning. Men det kan bli ännu mer - särskilt som det såg ut i fredagens kvartsfinal mot Harel Levy.

Vinciguerra gick upp till ledning 5-3 och 40-15 då han släppte in israelen igen.

- Andreas tappade helt enkelt koncentrationen, säger Vinciguerras tränare Anders Henricsson

Han höll på att ta mer än så, nämligen hela matchen. Levy kämpade till sig ett tiebreak och ledde där med 5-3.

Enkelt andraset

Då plockade svensken fram den kyla som behövdes och vända till seger 9-7.

- Med rutinen och erfarenheten har jag blivit klart starkare mentalt. Segern i tiebreak blev avgörande för jag tror den förlusten satte sig i huvudet på Levy. Samtidigt jag kunde fortsätta spela stadigt och serva bra, säger Andreas Vinciguerra.

Andra set blev betydligt enklare, 6-2.

I semifinalen ställs han antingen mot brasilianaren Gustavo Kuerten, finalist förra året i Rom och rankad tvåa i världen, eller spanjoren Alex Corretja, seedad tia och finalist i franska mästerskapen 1998.

- Båda två är jätteduktiga spelare och har spelat bra här i Rom. Men jag har också spelat riktigt bra här och framförallt de två senaste matcherna.

Förra året var det Magnus Norman som stod som vinnare i Rom.

På söndag kan det vara dags för ännu en svensk.

Tobias Österberg/TT