Störst och bäst

Slutspel - då tar NBA:s superstjärnor över

SPORTBLADET

I natt fortsätter den tredje omgången i kvartsfinalspelet i NBA.

Det är superstjärnorna som dominerar.

Och som vanligt är det Los Angeles Lakers stridsvagn Shaquille O"Neal som är störst och bäst när det hettar till.

Foto: AP
Namn: Shaquille O"Neal. Lag: Los Angeles Lakers. Nummer: 34. Längd: 216 cm. Vikt: 143 kg. Statistik i slutspelet: 33,6 poäng, 17,6 returer och 2,6 blockade skott. Kommentar: En stridsvagn som är så stor och stark att ingen kan stoppa honom fysiskt. Inte särskilt rolig att titta på, men fruktansvärt effektiv. Övrigt: Hans två förnamn Shaquille Rashuan betyder "liten krigare". Han har släppt fem rapskivor och spelat in filmen "Kazaam". Äger eget skivbolag och klädmärke.

Överraskningarna har varit få än så länge i slutspelet i NBA. Förra årets mästare Los Angeles Lakers har farit fram som en orkan. Portland Trailblazers expedierades på tre raka matcher och just nu leder Lakers med 2-0 över Sacramento Kings.

Visst finns det massor av talang i Lakers och en ung, snygg atlet vid namn Kobe Bryant. Men när det är dags för seriösa affärer som slutspel, då är det dags för Shaq.

Shaquille O"Neal var bra i grundspelet, men inte monsterbra. Dessutom fungerade samarbetet mellan Bryant och honom dåligt. Allt det är historia nu.

Snittade 44 poäng

Från första uppkastet har Lakers varit enbart fokuserat på en sak - att vinna. Och då är det 216 cm långe och 143 kg tunge O"Neal som gäller. Ett exempel: i de två första kvartsfinalmatcherna mot Sacramento Kings gjorde O"Neal i snitt nästan 44 poäng och tog 20 returer.

Tidigare har motståndarna kunnat stoppa Shaq genom att foula honom i skottögonblicket. Taktiken kallas "hack-a-Shaq". Syftet är att O"Neal ska skjuta straffkast, något han är notoriskt dålig på. Ända till nu. Plötsligt sätter han sex av tio straffkast. Och då finns inga vapen kvar.

Utom möjligen San Antonio Spurs. Laget vann NBA 1999 och har tvillingtornen Tim Duncan och David Robinson under korgarna. Precis som Shaquille O"Neal var Tim Duncan lite blek under säsongen. Men ju närmare slutspelet vi kom, desto bättre blev han. Och hittills har Duncan burit laget på sin rygg med den ena fantastiska matchen efter den andra.

Moraliska finalen i semi

Av allt att döma ställs San Antonio mot Los Angeles i semifinalen. San Antonio har hemmaplansfördel, och kanske avgör det.

Hur som helst kommer den semifinalen vara den moraliska finalen. Lagen i öst måste spela på sin absoluta topp, samtidigt som västlagen spelar dåligt. Annars har inget östlag en chans. Annars har östsidan haft en hel del roliga matcher. Och även här finns stora stjärnor som varit bra under slutspelet. Stjärnor som dessutom är roliga att se på - vilket man inte kan säga om vare sig O"Neal eller Duncan.

Torontos högtflygande Vince Carter har haft ett rykte om sig att vara vek när det gäller. I år avgjorde han nästan ensam åttondelsfinalen mot New York Knick på bortaplan. Sedan var han bäst när Toronto snodde första kvartsfinalen på bortaplan mot Philadelphia.

Lille Allen kan bli störst

Å andra sidan har världens bästa minsta basketspelare varit minst lika bra. Jag pratar om Allen Iverson i Philadelphia som både var ligans skyttekung och nu även gör mest poäng i slutspelet. Han gjorde 54 när Philadelphia vann andra kvartsfinalen mot Toronto.

Minst uppmärksamhet av slutspelslagen får Milwaukee Bucks. Tyvärr, för där spelar en 25-åring vid namn Ray Allen. Han är spelaren som förhandlade fram sitt kontrakt utan agent, som spelat in filmen "He got game".

Allen spelar underbar basket och är på väg att leda sitt Bucks till semifinal. Blir det final så är Allens dagar i skuggan över.

Han kan mycket väl bli den största av alla stjärnor som lyser i NBA just nu.

Här är fyra andra giganter i världens bästa basketliga

Thomas Arnroth