Straffar fällde Sverige

”Jag trodde att pucken var inne”

SPORTBLADET

HANNOVER (TT:S UTSÄNDE)

Han trodde att pucken var inne.

Men den dova klangen lurade honom.

- Det lät som om pucken träffat både ribban och vadderingen inne i mål, säger Fredrik Modin.

- Jag var faktiskt helt övertygad.

Sekunderna senare förstod han att Sverige precis slagits ut av Tjeckien i VM-semifinalen.

Foto: AP
MISSEN Fredrik Modin skjuter i ribban och Sverige får inte spela VM-final.

Modin sköt den sista av straffarna i VM-semifinalen. Matchen hade slutat 2-2 efter ordinarie tid och tio minuters förlängning, och tjeckerna hade satt två straffar av fyra men Sverige bara en - den första av Jörgen Jönsson.

Modin skulle slå Sveriges femte straff, och han visste vad som gällde.

Mål - och chansen till en finalplats i VM skulle finnas kvar.

Miss - och allt som skulle bli kvar var tomheten.

Modin åkte fram till mittcirkeln, tog ut en sista sväng och satte hygglig fart. I huvudet hade han bilden klar över hur han skulle göra.

Han skulle testa ett dragskott, och han skulle sätta pucken högt bakom målvakten Milan Hnilicka.

Bilden felade bara på en punkt - men den punkten förvandlade förhoppningen om en färgsprakande VM-final till nattsvart mörker.

Såg tjeckernas jubel

Pucken träffade ribban och studsade ut längs isen, men Modins ansikte röjde just då ingen besvikelse.

- Jag trodde att den varit inne. Eftersom klangen blev dov trodde jag att pucken träffat vadderingen inne i målet och studsat ut igen.

Men när Modin såg tjeckernas jubel förstod han, även om ryske domaren Leonid Vaisfeld var tvungen att titta på målkamerans repris innan han helt dömde bort målet.

- Det här... Det känns bara tungt just nu, säger Modin.

- Jag hade inte direkt tänkt att sätta pucken i ribban, om man säger så.

Han försöker att le där han står i träningsoverall framför de svenska journalisterna, men Modin lyckas inget vidare. Semifinalförlusten och straffmissen smärtar, och en bronsplats på söndagen är ett alldeles för litet plåster på stora och djupa sår.

- Man vill helst inte tänka på en bronsmatch efter något sånt här, säger Tampa Bay-stjärnan.

Ungefär samma sak säger Andreas Johansson, som tillsammans med Mats Sundin och Daniel Alfredsson missade de övriga svenska straffarna.

- Det som känns så jäkla tungt är att man verkligen kände att vi hade ett gäng som kunde göra det, som kunde gå hela vägen.

Blev passiva

Just Modin och Johansson var Tre Kronors båda målskyttar under ordinarie matchtid. Modin tog till vara på Sundins lysande framspelning när han kvitterade till 1-1 efter 1.32 av den andra perioden.

Fem minuter in på nästa period slog Andreas Johansson till i numerärt överläge, och då trodde han - och många andra - att Sverige mycket väl kunde slå ut de regerande OS- och världsmästarna.

- Men vi backade hem och blev passiva i stället för att fortsätta gå fram som vi hade gjort tidigare, säger Johansson.

- Fan, vi förde ju matchen totalt fram till dess.

''Bättre lag''

11.55 in på den tredje perioden fick Tjeckien in 2-2-kvitteringen genom Viktor Ujcik, som tryckte in en retur bakom Tommy Salo sedan Petr Cajanek enkelt gått förbi Leif Rohlin strax innanför blålinjen.

Det målet tog Tjeckien till övertid och straffläggning, och där satte Martin Prochazka och Ujcik varsin straff för Tjeckien.

Det räckte.

Andreas Johansson:

- Förluster ska man ta som en man, men... Jag skiter i vad folk säger - vi är bättre lag än tjeckerna. Med Mats (Sundin) i laget fick vi en annan dimension, och så blir det så här. Det känns förbannat snöpligt.

Jakob Sillén/TT