Mr Fotboll har avlidit

SPORTBLADET

Didi är död.

En man med många namn: "Mr Fotboll", "Den svarta diamanten", "Fotbollens Harry Belafonte", "Den svarta sfinxen" - fast egentligen bara döpt till Waldir Pereira.

Sitt artistnamn, Didi, hade han tagit efter ett afrikanskt instrument av gitarrtyp med en enda sträng.

Symboliskt förstås. Didi var den förste moderne mittfältaren och på ett sätt den enda sträng det brasilianska landslaget tilläts spela på.

I dag använder lagen tre, vanligen fyra och i vissa fall fem man på mittfältet. På Didis tid räckte det med två - om blott den ene var Didi.

4-2-4 hette det spelsystem som Brasilien erövrade världen med i Sverige-VM 1958 och som sen kom att bli normgivande världen över i många år.

Med två centrala toppforwards som Vava och Pelé, med klassiska yttrar som Garrincha och Zagallo, med säkra mittbackar som Orlando och Bellini - och i centrum för att nå alla dessa fanns förbindelselänken, spelfördelaren Didi, stödd av den mer anonyme Zito.

Didi var Mittfältets Konung innan någon ens hunnit uppfinna ett begrepp som mittfältet"

I lördags avled han i lunginflammation, 72 år gammal, i Rio de Janeiro efter två veckor på sjukhus, i respirator sedan i torsdags.

VM:s bäste spelare 1958

Didi spelade tre VM, tog två VM-guld och 1958 utsågs han till VM:s bäste spelare.

Men hur nära var det inte, att han inte ens fått vara med - trots att Didi med en av sina patenterade skruvade frisparkar (foglia secca, "de fallande löven") avgjorde, 1-0 mot Peru i den direkt avgörande kvalmatchen.

Han kritiserades för att vara för gammal (30), han hade gift sig med en vit kvinna, han anklagades för att inte kämpa tillräckligt. Didis egen kommentar:

- Det skulle väl se lustigt ut om dom lämnade mej hemma, sen jag först betalat deras biljett"

Till Sverige kom han. Succén var pyramidabel, och även om det numera är Pelé man mest minns från Brasiliens guldlag -58, så var det Didi som gjorde Pelé.

Som Pelé själv skriver i sina memoarer:

"Jag tror att Brasiliens VM-lag 1958 är oöverträffat just när det gäller bollhållning. Allra skickligast var Didi - han var oslagbar."

Tack Didi för alla stunder av stor fotboll!

Nu får du i din himmel snacka 58-minnen med Nacka.

Sicket tugg det ska bli.

Vann 2 VM-guld