Nye stjärnan - golfens Gunde

Renlevnads- mannen Stenson mot sin första seger

SPORTBLADET

Henrik Stenson tackar nej till både alkohol och kaffe. Tar med sig egen frukost på resorna och har infört lördagsgodis igen.

En medveten satsning för att bli bäst.

Av golfens Gunde Svan.

Foto: AP
BOR MED EMMA I SKÅNSKA HJÄRUP Namn: Henrik Stenson. Ålder: 25. Bor: Hjärup, mellan Malmö och Lund. Längd: 187 cm. VIkt: 86 kg. Familj: Flickvän Emma Löfgren. Övriga intressen: Musik. Proffs: Sedan 1999. Resultat: Har spelat tio tävlingar på Europatouren i år, de bästa resultaten är 27:a i Portugal, 32:a på Madeira och 40:e i Brasilien. Har klarat "cuten" på sex av tio tävlingar. Medelplaceringen i år är 75:e plats.

Henrik Stenson leder Europatourtävlingen på The Belfry med tre slag inför eftermiddagens avslutande runda. Kvart över tre i eftermiddag går han ut i ledarboll tillsammans med landsmannen Olle Karlsson.

- Tre slags ledning är inga dåliga förutsättningar, men golf är golf och det är mycket som ska stämma. Det är omöjligt att säga något, men den här banan har passat mig bra, säger Henrik.

Han är debutant på Europå touren och i går gick han ut i ledarboll för första gången på touren. I fjol vann han Challangetouren efter tre turneringssegrar, men i år har det gått lite trögare.

- Det kändes bra redan när jag började på touren eftersom jag spelade ett tiotal tävlingar på den här touren förra året. Jag känner mig hemma i den här miljön, men har inte fått ihop spelet på samma sätt som i fjol.

Då lyckades han med nästan allt. Han förändrade sin satsning och med hjälp av ett kostprogram fick han även de detaljerna att stämma. Han dricker varken kaffe eller alkohol och tar med sig müsli och grovt bröd på resorna.

- Kosten är absolut viktig för att man ska kunna träna och spela koncentrerat. Det gäller att ha energi och man orkar inte gå runt på en croissant. Man måste se till alla små bitar för att få en bra fungerande helhet, säger Henrik.

"Ibland kan man äta lite godis"

- Nu har jag en liten gubbe som sitter på axeln och säger till mig om det är bra eller dåligt det som står på menyn. Det handlar om små val, potatis eller pommes frites, vatten eller läsk.

Har det förbättrat ditt resultat?

- Det går inte att säga att det är det som gjort det, men det är en bidragande orsak och det räcker med att tro på det så är det mer eller mindre bevisat. Äter man bättre så mår man bättre.

- Men det är inget maniskt. Ibland kan man äta lite godis eller pommes frites, men inte jämnt.

Hans seriösa satsning har gjort att han jämförts med den forne skidkungen Gunde Svan. Den har också gjort honom till en bättre golfare.

Som nu har chansen att vinna sin första seger på Europatouren.

- Det skulle betyda oerhört mycket för mig om jag lyckades vinna en tävling under mitt första år på touren, säger Henrik Stenson.

Han har tre slags ledning inför den avslutande rundan.

Anna Carlsson