Guldläge för Coulthard

Skuggar Schumacher efter segern i Österrike

SPORTBLADET

SPIELBERG, ÖSTERRIKE:

Seger för David Coulthard och McLaren i Österrikes Grand Prix, skuggad av båda Ferrari-förarna. Den 30-årige skotten seglar nu definitivt upp som Michael Schumachers verkliga hot mot årets VM-guld.

- Det är mycket jämnt, inte bara till Ferrari, utan också till Williams. Jag gläds åt fortsättningen, säger Coulthard.

Foto: REUTERS
SEGRARENS LÖN David Coulthard hissar bucklan efter segern i Österrike.

Den 30-årige skotten har tagit poäng i samtliga körda sex deltävlingar år, (resultat 2-3-1-2-5-1). Har nu 38 VM-poäng, tog in fyra poäng på Schumacher i Österrike. Ligger bara fyra poäng efter tysken, elva lopp återstår, med förareavklädande Monacos GP närmst om två veckor.

Coulthard har varit tvåa i Österrike de senaste fyra åren och fick nu äntligen seger i Spielberg. Coulthards elfte seger i karriären. Trots att han startade från sjunde startposition.

- Startpositionen gjorde att vår taktik var att starta med mycket bensin och göra depåstoppet så sent som möjligt.

Taktiken gick hem

En taktik som gick hem. När förarna kom in för depåstoppet ledde Rubens Barrichello. Ett senare och snabbare stopp gjorde att David Coulthard kunde passera och var uppe i ledningen och vann.

Någon riktig segerglädje utspelades aldrig på prispallen och anledningen till i första hand David Coulthards strama min var att på lördagskvällen omkom chefen för teamets motorfabriken, Paul Morgan i en flygolycka i England.

- Jag dedikerar den här segern till Paul, förklarade Coulthard.

Michael Schumacher blev tvåa i Österrikes GP. Startade från pole position för 37:e gången men tappade starten till båda Williams.

- Vi hade en del problem i starten. Den nya tekniken skapar en del bekymmer för oss alla, se på Coulthard i Spanien, men jag är säker på att vi finner anledningen.

På femtonde varvet låg Schumacher tvåa och satte in en attack på ledande J-P Montoya. Colombianen bromsade för sent, gick av banan och låste upp Schumacher som blev stående och kom ut som sexa.

- Han hade ingen anledning att ta mig av banan. Det var nära jag gått i honom. Vi kommer att diskutera saken, lovade Schumacher.

Rubens Barrichello ledde därefter loppet fram till första depåstoppet när Coulthard passerade honom. Barrichello låg kvar på en säker andra plats fram till metrarna före mållinjen då han på grund av teamorder släppte förbi Schumacher och tog tredje platsen.

Teamorder till Barrichello

- Stallet bad mig göra så, men jag är inte sur över de, är mer besviken över att jag tappade segern till Coulthard, förklarade han buttert.

Anledningen till att Ferrari bad Barrichello släppa förbi Schumacher var att varje poäng är viktig i striden med David Coulthard om VM-guldet.

En VM-strid som kanske tog slut i Österrike för tvåfaldige världsmästaren Mika Häkkinen. Elektronisk fel fick till följd att han blev stående i starten, liksom båda Jordan och Heidfeld. I årets sex inledande tävlingar är en fjärde plats ända resultatet för Häkkinen. Motgångarna har satt fart på ryktet att den tvåfaldige världsmästaren lägger av efter årets säsong.

Försvann bort i Österrike gjorde också båda Williams-bilarna. 'Lillebror' Ralf låg tvåa när han bröt efter nio varv när något brast i bilen och han hade uppenbara problem att hålla bilen på banan och vara nära att dra med sig storebror Michael. Stallkompisen Juan-Pablo Montoya, som tog starten från andra startposition blev i ledning hårt pressad av en handfull förare. Ramlade till sjätte plats, men bröt definitivt efter halva loppet.

21-årige finländaren Kimi Räikkonen tog fjärde platsen trots att han tappade tio sekunder när mekanikerna inte fick på bakdäcket vid depåstoppet. För finländaren som körde sitt blott sjätte lopp, var det hans bästa placering någonsin, tidigare har han en sjätte plats från debuten i Australien.

Sven Berggren