Tjejfesterna - nu är det dags igen

Motionsloppen lockar 100 000-tals tjejer i år: Detta är perfekt för de som vill röra på sig

SPORTBLADET

Våren är här och det är dags att flytta ut idrotten.

Och precis som vanligt börjar nu den stora festen för alla springande och cyklande tjejer.

I år finns 35 evenemang - från Skåne till Norrbotten - att välja mellan.

Foto: PETER KNOPP
vår i luften - då blir det motionsparty 100 000-tals tjejer ställer varje år upp i de motionslopp som bara är för tjejer. I år räknar arrangörerna med att de fyra stora tävlingarna, Tjejtrampet, Tjejvättern, VårRuset och Tjejmilen, tillsammans ska locka över 185 000 deltagare.

Intresset för olika tjej-evenemang är precis lika stort som det varit de senaste åren.

VårRuset, Europas största löparserie, har redan dragit igång och räknar med att engagera 145 000 tjejer, flickor, kvinnor och damer den här sommaren.

Därtill finns det stora favoriten Tjejmilen - och ytterligare 33 evenemang, varav tre på cykel.

Bra att se fram mot en tävling

- De här tävlingarna är oerhört viktiga för att tjejerna ska hålla i gång. De får en anledning till att träna och talar de om hemma att de är anmälda till något lopp så är de berättigade till att träna. Annars finns miljoner egna ursäkter, möten och sjuka barn som hindrar en. Men har man ett lopp att springa har man rätt till lite egen tid. Man ska prestera och alla vet att det krävs träning för att göra det, säger Åsa Björkman, tävlingsledare för Tjejmilen.

Bara i de fyra stora loppen, VårRuset, Tjejmilen, Tjejvättern och Tjejtrampet deltar över 185 000 kvinnor, totalt är det flera hundra tusen tjejer som ser fram emot en säsong fylld av idrottsevenemang.

- Detta är perfekt för tjejer som först och främst vill röra på sig, många är rädda för att tävla, de vill ha motion i sitt eget tempo och inte prestera mer än den egna nivån. När det är killar med blir det genast mer tävling och då känner man att det krävs mer, när vi är bara tjejer är det mer lustbetonat, säger Evy Palm, 59, elitlöpare under många år, som numera springer för nöjes skull och mer än gärna deltar i något eller några lopp under året.

Gärna lopp för tjejer.

När Tjejmilen startade 1984 var det bara 1 400 tjejer som sprang, fem år senare var det 25 000 tjejer som deltog.

Tjejtrampet blev störst i världen

I slutet av 1980-talet ökade antalet tävlingar och då väcktes även idén om ett tjejlopp på cykel. 1990 startade Tjejtrampet, världens största cykeltävling. De hade flest deltagare i mitten av 1990-talet och har tappat något sedan dess.

Men intresset för att idrotta i grupp håller i sig bland flickor, tjejer, kvinnor, damer och gummor.

Nu är det hög tid att bestämma sig för vilka evenemang som är intressanta den här säsongen. Sportbladet har listan på alla loppen.

Och i morgon ger vi dig råden för hur du ska förbereda dig för årets prestation.

35 lopp i sommar - här är alla datum

Anna Carlsson