Därför är vi tjecker bäst

Hockey- journalisten Premysl Hruby skriver i Sportbladet från firandet i Prag

1 av 3 | Foto: AP
HOCKEYHJÄLTARNA HEMMA Tjeckien blev världsmästare i ishockey i söndags kväll i Tyskland. I går kom hjältarna hem till Prag. Och fansen strömmade ut på gatorna. Över 40 000 var på plats och vrålade ut sin lycka.
SPORTBLADET

PRAG

Tack för guldet.

Vi tackar Kanada och USA. Vi tackar NHL för att de har givit våra spelare möjligheten att utvecklas och möjligheten att våga vinna. Kliva in i avgörande situationer utan rädsla och kämpa till matchens sista sekund.

Vårt landslag är ett bra kamratgäng, de har rutin och de har förmågan att spela bra i utsatta lägen. I omklädningsrummet inför den sista perioden i finalen sade förbundskapten Josef Augusta till spelarna:

- Vi måste kämpa, kämpa tills den sista minuten är spelad.

Vårt lag klarar pressen

Precis det gjorde spelarna. Den sista perioden och suddendeath spelade de med 15 man.

De spelade för att vinna, bara de bästa och hetaste fick spela.

Vi har vunnit tre VM-titlar i rad, det bevisar att vi har ett lag som klarar pressen. Ett lag med stor erfarenhet, ett starkt psyke, en god kvalité och hjärtat på rätt ställe.

Det är viktigt.

Det har hjälpt oss att vinna guld vid flera tillfällen.

...och vi ger oss aldrig

I Wien 1996 besegrade vi Kanada och gjorde 4-2 när 19 sekunder återstod av matchen. I Lillehammer 1999 besegrade vi Finland med 3-1 och avgjorde i matchens sista minut. I S:t Petersburg, i fjol, besegrade vi Slovakien med 5-3 och gjorde det sista målet en minut före slutsignalen och i söndags vann vi efter ett mål i sudden-death.

Det är det som är så typiskt för tjeckisk ishockey. Vi ger oss aldrig.

Mycket av det kan vi tacka NHL för.

Innan kommunismen föll 1989 var det knappt några tjeckiska spelare i NHL, i dag är det ett 70-tal och över 100 spelare finns i farmarligor och juniorligor. De får fantastiska möjligheter att utvecklas, de spelar tuffa matcher som avgörs i sudden-death, de kämpar till den sista sekunden är spelad. De spelar utan rädsla.

Vi har en ny generation spelare med hjärtat på rätt ställe.

Ett lag med en hel nation bakom sig .

Firandet började direkt efter finalen på Wenceslas-torget i Prag där 10 000 människor samlats för att se matchen på storbilds-tv. Vid lunchtid i går möttes spelarna av 5 000 fans på flygplatsen innan de kördes i en öppen sightseeingbuss utan fönster genom staden till en scen i Gamla stan.

40 000 firade på plats

Närmare 40 000 fans hade samlats för att följa kortegen, de första var på plats redan på morgonen. På grund av det varma vädret kastades vatten ut över folkmassan för att undvika att någon fick värmeslag.

Men vattnet blandades med champagne...

Min skjorta var våt och håret kladdigt när jag återvände efter firandet. En fantastisk fest - ett champagnebad.

Men till OS blir det svårare. Det är ungefär nio månader kvar till spelen i Salt Lake City och det kommer att bli en tuff turnering. Sverige, USA, Kanada, Finland, och i mina ögon även Slovakien, blir svåra motståndare. Vi kommer att få flera förstärkningar från NHL som vi inte hade i det här mästerskapet. Men jag hoppas också att fem-sex spelare från den tjeckiska ligan kan ta en plats.

OS blir tufft att vinna

Vi har kanske 30 procents chans att försvara vårt guld, det kommer många NHL-stjärnor som gör de andra lagen starkare än oss och USA kommer att bli mycket svårslaget på hemmaplan.

Men det är då.

Nu njuter vi av guldet i Hannover och badar i champagne.

Översättning och bearbetning: Anna Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM