Experten: Så kommer ni i form i sommar, tjejer

Evy Palm ger sina bästa tips

SPORTBLADET

Vid 33 års ålder började hon jogga. När hon var 47 år slog hon svenskt rekord.

I dag, 12 år senare, är Evy Palm motionär igen.

Foto: MIKAEL LJUNGSTRÖM
MOT NYA MÅL E vy Palm var 33 år när hon började att jogga. När hon var 47 slog hon svenskt rekord. Evy har slutat att tävla, men springer fortfarande. "Jag känner mig instängd om jag inte tränar", säger hon.

Evy Palm slog igenom som 47-åring på banan - nu är hon motionär igen

Hon har bara missat en Tjejmil sedan starten 1984. Hon vann de tre första upplagorna. Men i år finns hon inte med på startlinjen, eftersom makens 60-årsdag ska firas samtidigt.

Men även om Evy Palm inte springer milen i Stockholm är löpningen en stor del av hennes liv.

- Jag känner mig instängd om jag inte tränar på tre-fyra dagar. Det är en frihet att komma ut och vara tillsammans med mina egna tankar. Jag känner att jag får utlopp för någonting som jag har inom mig, säger Evy Palm.

Hon jobbade i skolköket

Hon var tvåbarnsmamman som arbetade i skolbespisningen och som började jogga efter 30.

Evy Palm insåg att hon hade talang, tyckte löpningen var rolig och gick från motionär till elit. Hon sprang för Sverige i OS och fick tusentals andra kvinnor att börja springa.

Springa och motionera för glädjens skull.

- Jag började av en slump, det blev populärt att motionera så jag och en väninna cyklade till spåret och sprang två och en halv kilometer några gånger varje vecka. Jag upptäckte att jag hade förutsättningar. I skolan var jag duktig på 60 meter, och det dröjde inte länge förrän jag ökade från två och en halv kilometer till fem och sprang i en lokal tävling.

Den vägen tar långtifrån alla som bestämmer sig för att börja motionera efter barnafödsel eller efter att kroppen inte längre ser ut som den en gång gjort.

Många gör det för att träffa väninnorna och har ett lopp i slutet av sommaren som mål. Evenemanget, för löpare eller cyklister, blir en anledning till att ta sig tid att träna och där inga ursäkter, vare sig de egna eller någon annans hjälper.

- När man står på startlinjen till Tjejmilen känner man sig nästan lite utvald. Det är så täta led och så mycket folk, det ger ett extra pirr och en extra glädje att få vara en av dem, säger Evy Palm.

En viss stämning under loppen

- Tjejloppen är viktiga för det är en speciell stämning när det inte är karlar med, även om det innehåller elit och motionärer. Det är gemytligare för det innehåller ingen tävlingshets, även motionerande killar vill gärna slå varandra, det är en annan nivå. Det är bra att tjejerna fick något eget.

I sommar avgörs 35 olika evenemang - bara för kvinnor. Tre av dem är på cykel och övriga 32 för löpare. Totalt kommer över 250 000 tjejer att vara med. Hög tid att börja ladda för sommarens tjejfester.

”Börja med 2,5 km, sen är det bara att öka”

Anna Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM