Minstingen är störst i NBA

”Busen” Iverson ändrade stil - och blev bäst

SPORTBLADET

NEW YORK

Han är huvudet kortare än alla andra på plan.

Väger futtiga 75 kilo.

Ändå har Allen Iverson i Philadelphia 76ers utsetts till NBA-ligans - och därmed världens - bäste basketspelare.

I kväll får han ta emot trofén inför slutspelsmatchen mot Toronto.

Men i stället för att stå i rampljuset som näste Michael Jordan kunde Iverson lika gärna suttit i en fängelsecell.

Foto: AARON HARRIS/EPA
KORTAST NÅNSIN "Sixers" Allen Iverson har med stor majoritet valts till Mest värdefulla spelare i NBA - den kortaste någonsin som får utmärkelsen.

I de svarta kvarteren i Hampton, Virginia, där Allen växte upp var det normalt att ha en kompis som suttit i fängelse eller blivit knivhuggen till döds.

Lika normalt som det var för Allens mamma att 15 år gammal bli gravid med sonen.

När Allen föddes bodde han med 12 andra familjemedlemmar i en fyrarummare.

Så när Allen, 15 år, kom hem en kväll med en bula i skallen och polisen efter sig var det ingen som höjde nämnvärt på ögonbrynen.

Allen och hans kompisar hade kommit i bråk med ett gäng vita killar på en bowlinghall, ett bråk som urartade till upplopp.

Efter rättegången fördes Allen i handklovar direkt till fängelset. Där satt han i fyra månader.

Kanske var det då han bestämde sig för att satsa på basketen i stället för gatuslagsmål.

Käkade hellre mexikanskt

1996 valdes han av Philadelphia 76ers som förstaval i NBA-draften.

Men det tog tid innan hans stjärna började lysa ordentligt.

Iverson var en stolt svart ung man som inte tänkte ta skit av någon vit man - coach eller inte coach.

För honom var det ända fram till den här säsongen viktigare att fläta håret till sin egen look än att komma i tid till träningen. Iverson satt hellre och käkade tacos än lyfte vikter med de andra i laget.

- De andra förstår inte under vilka villkor jag växt upp, var stjärnans förklaring när han spelade in en rapskiva med texter fulla av anspelningar på våld och sex.

Iverson var en rebell och därför var det oerhört nära att tränaren Larry Brown bytt bort honom inför den här säsongen. Coachen för USA:s OS-lag i Sydney avstod från att ta med Iverson på grund av hans uppkäftiga image.

En märkt man

Iverson ser fortfarande ut som en rebell med sina 21 tatueringar spridda över hela kroppen och tröja nummer tre hängande utanför byxorna. Men han har ändrat sig.

- Jag såg mig själv i spegeln och upptäckte saker jag inte gjorde rätt, sade han efter att ha vunnit prestigefyllda "Most Valuable Player"-utmärkelsen i går.

Numera kommer han i tid till både matcher och träning. Han lyfter skrot som alla andra. Han har på sig kostym när han måste. Han har blivit en ledare, både på och utanför planen.

Larry Brown och Iverson har börjat på ny kula. Nu är de mer som far och son i stället för hund och katt.

Vid sidan av basketen är det mamma som gäller. Allen ringer henne flera gånger om dagen. Mamma har i sin tur gjort sig känd genom att alltid följa 76ers matcher iförd en tröja med texten "Allen Iverson"s Mum" på.

En stor del av Iversons mångmiljoninkomster går åt till att hålla hans storfamilj av bröder, kusiner och svågrar med mat, bilar och hus.

Har höjt sig i slutspelet

En sak har inte ändrat sig. Iverson är fortfarande en gudabenådad basketspelare. Bättre än någonsin.

Under ordinarie säsongen snittade han 31,1 poäng per match. Bäst i hela NBA. Han ledde också ligan i steals (2,51 per match) och antalet spelade minuter per match (42). I slutspelet har han höjt sitt poängsnitt till 33,6.

Det Iverson inte har i längd och kilo kompenserar han med extrem snabbhet, fajterhjärta och ett distansskott som andra skulle mörda för.

Förra året fick Iverson bara en röst när säsongens mest värdefulla spelare skulle utses. Shaquille O"Neal tog hem resten.

"Jag kan knappt bärga mig"

I år var Allen Iverson ohotad.

I kväll tar han emot MVP-utmärkelsen ur händerna på NBA-chefen David Stern inför femte kvartsfinalmatchen mot Toronto Raptors - det står 2-2 i matcher i bäst av sju. San Antonio Spurs och Los Angeles Lakers är redan klara för semifinal - Charlotte Hornets och Milwaukee Bucks gör upp om den fjärde platsen, även där står det 2-2 i matcher.

Allen Iverson gör ingen hemlighet av att MVP-utmärkelsen bara är ett delmål. Det är mästartiteln han vill åt.

- Jag kan knappt bärga mig innan jag får se coachens ansiktsuttryck när jag häller champagne över hans huvud, säger Allen Iverson med sedvanlig blygsamhet.

En 183 cm kort gigant