De 100 mest sedda sportprogrammen

VM och OS - då tar vi plats i tv-soffan

SPORTBLADET

Robert Perlskog, TV 4, är vinterns mest hörda svenska sportkommentator.

Det är bara att titta på topplistan över årets mest sedda sportsändningar i svensk tv.

Foto: AP
VM - då är det tv-fest Är det ett stort mästerskap som visas i tv då bänkar sig svenska folket framför tv:n. Handbolls-VM lockade flera miljoner tittare.

Robert Perlskog kommenterade både handbolls-VM och de flesta matcher i fyrans "Hockeykväll".

Båda evenemangen dominerar övre halvan av topplistan.

Som trea kommer skid-VM i SVT, som fick extra glid genom all fokusering på Per Elofsson.

Det visar Sportbladets sammanställning över årets tv-sport.

Nummer ett är den verkliga sportfesten. Årets Idrottsgala lockade 2,7 miljoner tittare.

Vilket faktiskt innehåller en hel del symbolik.

Vi svenskar tittar helst och mest då det är fest. OS, VM-fotboll, ishockey-VM, allt som kan ställa till nationellt party på Sergels Torg i Stockholm.

Traditionen styr vårt tv-tittande

Vi tittar också med tradition, som på nyårsdagen då 650 000 ser backhoppning. Eller "Tipslördag" i TV4, trots att matcherna inte är av toppklass lockar den gamla gemensamma upplevelsen varje vintervecka drygt 500 000.

Att det kommit till ett antal nya tv-kanaler har inte förändrat bilden av det vi tittar på. De viktigaste evenemangen finns rättighetsmässigt i de kanaler flest kan se.

Vad exempelvis Canal+ och Viasat Sport gör är att de fungerar som ett komplement. Större bevakning av toppidrott vi bara tidigare glimtvis fick se.

Studerar man tv-kanalernas topplistor vecka för vecka finner man att sportsändningarna bara undantagsvis lockar få tittare. En repris av "Fotbollskväll" drar i medel 70 000 tittare.

Vad som är unikt med det svenska tittandet är bredden.

Det visar Sportbladets siffror och de stärks av den stora internationella rapporten "Driving business through sport", gjord i år av ett konsultföretag i London.

Där jämförs tv-tittande i flera europeiska länder. I de flesta länder är det bara fotboll i topp. I några länder, som Österrike och Ungern, dominerar alpint respektive boxning.

Men ingen befolkning tittar på skidor, friidrott, handboll, ishockey, fotboll och andra sporter på samma sätt som den svenska.

Så här kan det svenska sportittandet sammanfattas:

Svenskfest. Vinterns VM i handboll är ett bra exempel. När det doftar guld är också gammel-mormor med och hejar. Tänk att matchen Egypten-Frankrike lockade över en miljon tittare. Detta i ett land där ingen kanal ens skulle tänka sig att veckan efter sända klubbhandboll. Som det görs i Danmark och Norge.

Jättefesten. OS, VM, EM, då tittar vi svenskar, på allt. Vare sig det är konstsim eller lagbackhoppning. 1998 var det bara VM-fotboll bland de tjugo mest sedda programmen, trots att Sverige inte ens var med i VM. Året efter kom bästa fotbolls-sändning på plats 25.

Helt okej att se motor i efterhand

Efterhandssändning spelar ingen större roll. Fotbolls-landskampen mot Schweiz sändes med fördröjning. Miljonen tittade.

Sammandrag i efterhand gör inget.

En halv miljon motorentusiaster väntar gärna flera dagar för att få en halvtimmes rally.

Ishockey. Träningslandskamper där vi inte känner igen en enda spelare, VM i midsommartid, slutspel, Sverige är ishockeyns bästa tv-land. Att TV 3 gjort VM till sitt är förståeligt, ett bättre varumärke kan kanalen inte få. Bara i Finland finns ett jämförbart tv-intresse.

Friidrott lockar. Sverige är Europas bästa tv-land när det gäller friidrott, trots att det mesta sänds i efterhand.

Brett utbud. Ishockey, handboll, friidrott, motor, skidor, alpint, fotboll. I de flesta andra länder är det bara fotboll, fotboll och fotboll.

Fotboll har inte samma lockelse som i de flesta andra länder. Bara under VM och EM och vid viktiga landskamper lockas tittarna. Champions League i TV 3 drar som bäst 350 000 tittare. Där är förklaringen till varför fotbollsutbudet i svensk tv är mindre än i de flesta andra länder.

Eurosport. Sverige är den europiska tv-kanalens bästa land. Det beror på vårt breda sporttittande.

Här är den unika listan över de populäraste tv-programmen

Frank Östergren

ARTIKELN HANDLAR OM